Ouders betuigen steun aan ontslagen directeur Haga Lyceum

Medestanders van Soner Atasoy leggen zich niet neer bij zijn aftocht van het Cornelius Haga Lyceum. In een partycentrum in Osdorp betuigden ze maandagavond hun steun aan de ontslagen directeur van de islamitische school.

Bas Soetenhorst
De islamitische school in Nieuw-West. Beeld ANP
De islamitische school in Nieuw-West.Beeld ANP

Het is een zaak van lange adem, waarschuwde Mohamed Riani, een uiterst orthodoxe islamdocent uit Veenendaal die zich ‘Aboe Aichah’ noemt. Hij is niet verbonden aan het Haga Lyceum, maar wierp zich de afgelopen weken op Facebook op als pleitbezorger van Atasoy. Ouders moeten de handen ineenslaan om de oprichter van de school terug te halen, betoogde hij in een met verwijzingen naar de Koran doorspekte peptalk.

Aan het slot tekenden de circa honderd toehoorders (de mannen voorin, de vrouwen achterin de zaal) een verklaring die stelt dat ze ‘zeer tevreden’ zijn ‘over het werk dat dhr. Atasoy tot op heden heeft verricht’. Onduidelijk was of alle aanwezigen ook kinderen op de school hebben.

De hoofdrolspeler zelf ontbrak; hij heeft van de rechter een contactverbod met ouders, leerlingen en medewerkers. Dankzij zijn jarenlange juridische strijd om het Haga Lyceum van de grond te tillen en open te houden, geniet hij krediet bij een deel van de ouders.

Het schoolbestuur daarentegen beschouwt hem als aanstichter van interne ruzies en spanningen met de Onderwijsinspectie en het ministerie. Anderhalve week geleden zette de rechter een streep door het ontslag op staande voet van Atasoy. Maar mede vanwege een gebrek aan draagvlak heeft hij geen recht op een terugkeer op de werkvloer.

Het is in de ogen van Atasoys aanhangers een gerechtelijke dwaling, die in december – als een beroepszaak dient bij het gerechtshof – moet worden gecorrigeerd. Ze willen aantonen dat de meeste ouders en docenten Atasoy terug willen.

‘Coup’

De beschuldigende vinger wees gisteravond naar een andere afwezige: Mohammed Laamimach, de bestuursvoorzitter die Atasoy had ontslagen. Hij was betrokken bij een ‘coup’, gesteund door enkele ouders, de Onderwijsinspectie en de overheid, betoogde Rachid el Jouhri, de woordvoerder van de ouders die op de hand van Atasoy zijn. El Jouhri wil af van de huidige medezeggenschapsraad, die niet rechtmatig zou zijn gekozen. De handelswijze van Laamimach – die een ouderbijeenkomst op de school zelf zou hebben geblokkeerd – noemde hij ‘schaamteloos’.

Twee docenten vertelden dat ze eerder op de dag met ruwweg een derde van hun collega’s hadden gesproken en dat de meesten ‘neutraal’ staan tegenover een terugkeer van Atasoy. Jaap van Mierlo, leraar Engels, omschreef de weggestuurde directeur als ‘een betrouwbare, vrolijke man’. De andere docent uitte zijn twijfels over de door Laamimach aangestelde dagelijks bestuurder Rasit Bal. Onder een deel van de ouders leeft het idee dat hij ‘niet de juiste islamitische overtuiging heeft’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden