Amsterdam Bewaar

Oudere tuinders tegen openstelling volkstuinen Westerpark

Hekken en prikkeldraad moeten indringers buiten houden
Hekken en prikkeldraad moeten indringers buiten houden © Eva Plevier

De volkstuinen aan het Westerpark moeten toegankelijker worden, vindt het stadsdeel. Oudere tuinders zijn tegen. Ze zijn bang voor meer inbraken en troep in het park.

'Je waant je hier buiten de stad, dat wil je koesteren," zegt Loes Dona terwijl ze door de volkstuinen aan het Westerpark wandelt. Van de stad die eromheen ligt, is alleen de bovenkant van een toren te zien. De tuinen zijn rustig, de ­bomen verliezen hun bladeren, het seizoen is voorbij.

De toegangen van de volkstuinparken - hoge poorten met tralies, stekels en prikkeldraad - zijn op slot. "Het is net Alcatraz," zegt Gerolf Bouwmeester (D66), voorzitter van stadsdeelbestuur West. Volgens hem zijn de volkstuinen een omheinde enclave. "Erg verwelkomend voelt het niet."

Vanaf oktober tot april is het volkstuinpark compleet gesloten voor buitenstaanders. In de maanden daarbuiten kunnen bezoekers, ook die zonder tuin, weer tussen zonsopgang en zonsondergang naar binnen. Het is een exclusieve bedoening, vindt Bouwmeester, terwijl de tuinen zouden voor iedereen moeten zijn.

Nieuwbouw
De 650 volkstuinen met huisjes vormen een groot gedeelte van het 'Groot-Westerpark': het Westergasterrein en het oude Westerpark aan de oostzijde zijn veel kleiner.

"Op deze manier is de situatie niet lang houdbaar. Om het Groot-Westerpark heen is de komende jaren veel nieuwbouw gepland en de mensen die daar komen wonen hebben ook behoefte aan groene ruimte." Met de bouwprojecten kunnen de ingangen van het park ook ­meteen meegenomen worden, denkt Bouwmeester.

650

Midden in het groen van Westerpark liggen 650 volkstuinen. Het stadsdeel wil die toegankelijker maken

Het stadsdeel is in gesprek met de twee ­volkstuinverenigingen over het openstellen van de tuinen voor zo veel mogelijk mensen.

De ­verenigingen Sloterdijkermeer en Nut & Genoegen staan daar positief ­tegenover, zegt tuinder ­Katrien de Klein. Zij spreekt namens het ­bestuur van Sloterdijkermeer. Vooral onder ­jongere tuinders is ­weinig verzet, constateert De Klein. Zij vinden het wel prima. Maar veel oudere tuinders zien het niet zitten om het park meer open te stellen.

Stront opruimen
Zoals Loes en haar man Louis Dona, beiden zeventig. Het echtpaar heeft sinds 1972 een volkstuin. "Deze week alleen al is er vier keer ingebroken. Ze nemen alles mee, stelen je geiser, trekken het koper van je muren af."

In de zomer mag iedereen hier komen, graag zelfs - maar in de winter moet je wegblijven, vindt het echtpaar, want dan is er bijna niemand. "We wonen hier de helft van het jaar, ik wil niet dat mijn hele hebben en houwen gestolen wordt," zegt Loes Dona.

Niet alleen wordt er gestolen, ook zijn er mensen die in de tuinhuisjes een onderkomen voor de nacht zoeken. "Je slaapbank nemen ze niet mee, maar ze kunnen er wel in slapen. En dan kan je de stront eruit opruimen als je terugkomt," zegt Louis Dona.

We wonen hier de helft van het jaar, ik wil niet dat mijn hele hebben en houwen wordt gestolen

Loes Dona

Als het hek en prikkeldraad verdwijnen, denken ze, zullen deze problemen alleen maar erger worden. Zij vinden het ook niet mooi, maar 'het is nu eenmaal nodig'.

Rotzooi
Wie gaat alle troep opruimen die mensen maken? Louis Dona vindt nu al de lege bierblikjes die worden achtergelaten in de ­zomer. Hij gokt dat met meer mensen ook meer rotzooi betekent. "Ik weiger andermans troep op te ruimen."

"Dit is onze grond. Wat hebben anderen hier te zoeken in het najaar?" zegt Loes Dona. Haar man: "Het moet dicht blijven in de winter, dat is altijd al zo geweest."

De Bond van Volkstuinders zit 'in een spagaat' tussen veiligheid en openbaarheid. Enerzijds moeten zo veel mogelijk mensen van zo'n mooi en groot park kunnen genieten, anderzijds  moeten hun leden beschermd worden.

Het is belangrijk om de balans daartussen goed te krijgen, vindt De Klein: er komen steeds meer mensen en woningen in de stad, het is logisch dat die mensen ook behoefte hebben aan groen. Toch moet je niet aan haar tuin komen. "De paden zijn van iedereen. Maar de tuinen zijn van ons, de tuinders."