Nieuws

‘Oudere Amsterdamse werklozen kregen te lage uitkering door fouten computer’

Werkloze ouderen in Amsterdam en de drie andere grote steden hebben soms tot honderden euro’s per maand te weinig ontvangen, of moesten plots duizenden euro’s terugbetalen. De reden? Fouten in het computersysteem, zo blijkt uit onderzoek van de NOS.

Amsterdamse ambtenaren hebben een ‘werkinstructie’ gekregen om de fout handmatig recht te zetten. Beeld ANP
Amsterdamse ambtenaren hebben een ‘werkinstructie’ gekregen om de fout handmatig recht te zetten.Beeld ANP

De gemeente Amsterdam heeft de fouten in het computersysteem, genaamd ‘Socrates’, aan de NOS bevestigd. Het systeem maakt verkeerde berekeningen – zo is het bijvoorbeeld gericht op netto-uitkeringen, terwijl de betreffende uitkeringen bruto zijn – waardoor ontvangers tot honderden euro’s per maand minder overhouden. Anderen worden plots gesommeerd om duizenden euro’s terug te betalen.

Vooral mensen die naast hun uitkering wisselend inkomen vergaren uit werk worden getroffen door de fouten in het computersysteem, schrijft de omroep.

50-plussers

Het gaat om gerechtigden in de Inkomensvoorziening Oudere en Arbeidsongeschikte Werkende (IOAW), dan wel dezelfde voorziening voor zelfstandigen (IOAZ). Hoewel de naam anders doet vermoeden, komen alleen werkloze 50-plussers die nog geen pensioen ontvangen, in aanmerking voor de uitkering: ze ontvangen dan een inkomen op bijstandsniveau.

Amsterdamse ambtenaren hebben intussen een ‘werkinstructie’ gekregen om de fout handmatig recht te zetten, zo zegt een woordvoerder tegen de NOS. Bijstandsadvocaat Marc van Hoof stelt daarentegen dat bij die handmatige correctie niet gecontroleerd kan worden of de berekening klopt; volgens hem draagt de gemeente Amsterdam daardoor te veel geld af aan de Belastingdienst. De gemeente erkent in een reactie dat de financiële gevolgen van de fouten in de software ‘niet centraal geregistreerd’ worden.

Afgebouwd

De stad denkt er niet over na om de software aan te passen wegens de complexiteit van het systeem en de hoge kosten die daarmee gepaard gaan, zo zegt een woordvoerder tegen de omroep. Tevens wordt de IOAW-uitkering sinds 2015 stapsgewijs afgebouwd.

Volgens de Bijstandsbond zijn er echter nog meer problemen met het computersysteem: voorzitter Piet van der Linde zegt tegen de NOS dat te veel vakantiegeld verrekend wordt, ook bij mensen met ziektewetuitkeringen.

Het computersysteem wordt ook gebruikt door de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Utrecht, maar die zeiden in eerste instantie tegen NOS de geschetste problemen niet te herkennen. Bij nader inzien willen die gemeentes in gesprek met de Bijstandsbond.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden