Amsterdam Bewaar

Oude Kerk stelt plaatsing rood raam uit

Oude Kerk stelt plaatsing rood raam uit
© Maarten Nauw

De Oude Kerk stelt de plaatsing van een vier meter hoog raam van rood glas uit. Maandag zou worden begonnen aan de klus, maar de beheerder van het oudste gebouw van de stad wil eerst met betrokkenen overleggen.

De rechter gaf stichting De Oude Kerk vrijdag groen licht in een kort geding dat was aangespannen door de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). De VVAB maakte bezwaar tegen het plaatsen van een rood kerkraam omdat kerkgangers en omwonenden erdoor zouden worden gehinderd.

Dof en grijs
"Drie keer per week zijn er nog diensten in het oudste gebouw van Amsterdam," zegt Rogier Noyon, voorzitter van de VVAB. "De sfeer in de kerk hoort dof en grijs te zijn, niet rood."

Ja, de vereniging is teleurgesteld, erkent Noyon. "Dit is gesol met een monument, maar dat we dit kort ­geding hebben verloren, betekent niet dat de Oude Kerk nu permanent een rood raam mag krijgen."

Dit is gesol met een monument

Rogier Noyon

Stichting De Oude Kerk lijkt enigszins de hand uit te steken naar de bezwaarmakers. In een persbericht kondigde zij vrijdag aan dat eerst wordt overlegd met betrok­kenen en geïnteresseerden voor er permanente veranderingen aan het monument worden aangebracht.

Slag verloren
In september behandelt de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Amsterdam een ander bezwaar van de VVAB. Noyon: "Die commissie kan de vergunning voor het rode raam alsnog intrekken. Je kunt stellen dat we een slag hebben verloren, maar dat de oorlog nog door niemand gewonnen is."

Het plan voor een rood raam komt van de Italiaanse kunstenaar Giorgio Andreotta Calò, die nu in het gebouw exposeert. Een van de voorwaarden bij de subsidie voor de tentoon­stelling was dat er een permanent aandenken aan de getoonde kunst zou komen - dat werd het rode raam.