Amsterdam Bewaar

Oud-wethouder Krikke wordt burgemeester van Den Haag

Pauline Krikke.
Pauline Krikke. © Scheepvaartmuseum

Pauline Krikke, voormalig directeur van het Scheepvaartmuseum en wethouder van Amsterdam, wordt de nieuwe burgemeester van Den Haag.

De gemeenteraad van Den Haag heeft Krikke (VVD) maandag voorgedragen als nieuwe burgemeester. Krikke wordt dan de opvolger van Jozias van Aartsen die er 1 maart mee stopt, en is de eerste vrouwelijke burgemeester van Den Haag.

Krikke was van 2001 tot 2013 burgemeester van Arnhem, en tussen 1996 en 2001 wethouder in Amsterdam. Meer recent was ze directeur van het Scheepvaartmuseum. Krikke trad in 2014 aan toen het museum al in zwaar weer verkeerde. Na vier jaar verbouwen opende het museum weer in 2011, maar de bezoekersaantallen vielen al snel tegen - al helemaal na de heropening van het Rijksmuseum in 2013.

Een tegenslag was ook een dodelijke schietpartij in het voorjaar van 2013 tijdens een feest in het museum. Vervolgens mochten er drie maanden lang geen zalen worden verhuurd. 

Inhoudelijk kreeg het museum veel kritiek te verduren: het Scheepvaartmuseum zou volgens een 'pretparkformule' ingericht zijn uit commerciële overwegingen. Na een bestuurscrisis vertrok Krikke in december 2015. Michael Huijser is sinds juli 2016 de nieuwe directeur van het Scheepvaartmuseum

Lees ook: Waarheen vaart het Scheepvaartmuseum? [+]