Amsterdam Bewaar

Oud-premier Van Agt op Cannabis Bevrijdingsdag

Oud-premier Dries van Agt op de Cannabis Bevrijdingsdag
Oud-premier Dries van Agt op de Cannabis Bevrijdingsdag © Bart van Zoelen

Cannabis Bevrijdingsdag kreeg onverwacht hoog bezoek zondagmiddag. Het festival dat strijdt voor legalisering van softdrugs, ontving oud-premier Dries van Agt op het podium.

Van Agt, als CDA-minister van Justitie in de jaren zeventig van de vorige eeuw ook een van de grondleggers van het gedoogbeleid, vindt dat softdrugs uit het wetboek van strafrecht moeten worden gehaald. "De toekomst is veelbelovend," zei hij daarover vanaf het podium. "Er is hoop, makkers."

Gejuich
Een luid gejuich stak op. Van Agt werd met alle egards ontvangen door het toch al in hogere sferen verkerende publiek. De vraag van de spreekstalmeester was of alle aanwezigen het aan Van Agt te danken hebben dat ze in alle rust van hun rookwaar konden genieten op het grote veld van het Flevopark. Van Agt: "Het antwoord is ja!"

Van Agt heeft de huidige Nederlandse omgang met softdrugs al eerder "totaal absurd" genoemd. Vooral dat coffeeshops voor hun bevoorrading aangewezen zijn op criminele circuits, bevalt hem maar niets.

Gelukzaligheid
Hij had in 1976 ook wel verder willen gaan, zo zei hij vanaf het podium, voordat dj Skunkstar het stokje van hem overnam. "Dat was natuurlijk beter geweest. In de politiek had ik het, helaas voor Nederland, niet alleen voor het zeggen."

Maar hij was des te blijer zoveel gelukzaligheid om zich heen te zien. "Het is genezend en psychisch helend voor mij om hier te zijn." Vooral internationaal winnen de krachten voor een vrije omgang met softdrugs aan kracht," zei Van Agt. Hij wees in het bijzonder op de stappen die in Canada worden gezet. "Dat is belangrijker dan drie Amerikaanse staten bij elkaar. Canada heeft een enorme politieke en morele invloed in Europa."

In Nederland is het vooral zaak dat de linkse partijen eensgezind blijven, volgens Van Agt.