AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft oud-Kamerlid Patricia Remak veroordeeld voor uitkeringsfraude.De ex-politica kreeg een jaar celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Dat blijkt uit het vonnis, waar RTV Noord-Holland vrijdag over berichtte.

De rechtbank stelt dat Remak ruim drie jaar bewust heeft nagelaten haar inkomsten van haar werk bij het ministerie van Financiën en bij de Provinciale Staten te melden, terwijl ze wist dat die van invloed waren op haar wachtgelduitkering. De politica ontving het wachtgeld voor haar werk in de Tweede Kamer.Vertrouwen ernstig geschaad

Volgens de rechter heeft Remak ''het vertrouwen van de samenleving in de integriteit van politieke ambtsdragers ernstig geschaad'' en heeft ze ''misbruik gemaakt van een voorziening die bedoeld is te voorkomen dat gewezen leden van de Tweede Kamer in inkomen terug zouden vallen''.

Verder stelde de rechter dat Remak ''haar voorbeeldfunctie op grove wijze heeft miskend''. Ook woog mee dat ze al eerder was veroordeeld voor fraude.

Remak zat van 1998 tot 2002 voor de VVD in de Tweede Kamer. Na haar vertrek uit de Kamer begon ze in 2003 als onafhankelijk lid van Provinciale Staten van Noord-Holland. Ze begon haar loopbaan als juridisch medewerker, later werd ze belastinginspecteur bij de douane. (ANP)