Oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn (87) overleden

In zijn stad Amsterdam is zondag oud-burgemeester Ed van Thijn overleden. De PvdA’er werd 87 jaar oud en stierf, ‘tot het einde toe helder, geestig en betrokken’, in het bijzijn van zijn vrouw en dochters.

Ruben KoopsJesper Roele en Marcel Wiegman
Ed van Thijn bij de onthulling van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam.  Beeld ANP / Robin Utrecht
Ed van Thijn bij de onthulling van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam.Beeld ANP / Robin Utrecht

Dat laat de gemeente Amsterdam zondagavond weten namens de familie Van Thijn. Het leven van Van Thijn stond, naast zijn politiek-bestuurlijke loopbaan, in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Hij overleefde de Holocaust ternauwernood, en publiceerde en sprak in zijn latere leven veel over de impact van de oorlog op hemzelf en zijn familie.

Landelijk bekend werd Van Thijn toen hij in de jaren zeventig Kamerlid van de PvdA werd en later ook minister. Daarna stapte hij over naar het lokaal bestuur. Van Thijn was van 1983 tot en met 1994 burgemeester van Amsterdam. Van Thijns grote verdienste was dat hij de stad met strakke hand bestuurde in een chaotische tijd, aldus zijn biograaf Willem van Bennekom in 2018.

Krakersrellen tot Bijlmerramp

De gruwelijke geschiedenis van de Holocaust zat in hem, zoals die geschiedenis in Amsterdam zit, aldus burgemeester Halsema. Zij ontmoette haar voormalige ambtsgenoot voor het laatst bij de opening van het Nationaal Holocaustmonument aan de Weesperstraat. “Hij was diep ontroerd om daar, in zijn stad, de namen van zijn familieleden terug te vinden,” zegt Halsema in een reactie. “Van Thijn heeft Amsterdam door roerige perioden geleid, van krakersrellen tot de Bijlmerramp, rechtvaardigheid en rechtstatelijkheid waren altijd zijn leidraad. Ik bewonderde hem daar diep om.”

Zijn tijd als eerste burger van de hoofdstad was net zo kleurrijk als zijn karakter. Als burgemeester ontsnapte hij in 1985 aan een aanslag door krakers, probeerde hij de Olympische Spelen van 1992 naar de stad te halen en verklaarde hij schrijver Willem Frederik Hermans persona non grata na een bezoek aan Zuid-Afrika tijdens de culturele boycot.

Van Thijn zal na de kerstdagen begraven worden in kleine kring, rekening houdend met de coronamaatregelen, laat Felix Rottenberg weten namens de familie. De gemeente Amsterdam zal een condoleanceregister openen.

Ten slotte

Amsterdammer Ed van Thijn kwam op 16 augustus 1934 ter wereld in de ooglijderskliniek op de Spinozastraat. Tussen 1983 en 1994 was hij eerste burger van de stad. ‘Dilemma’s van een Joods politicus’, luidt het onderschrift van zijn laatste boek. Het is een identiteit die Van Thijn een groot deel van zijn leven weg heeft gedrukt.

Lees hier onze uitgebreide necrologie.

Reacties

Lodewijk Asscher: ‘Ed van Thijn keek nooit weg en gaf nooit op’
In een in memoriam op de website van de PvdA schrijft oud-minister Lodewijk Asscher dat met Ed van Thijn ‘Amsterdam een anker verliest, de PvdA een icoon, en Nederland een politicus en bestuurder die in zijn leven en werk toonde dat het altijd de moeite waard is voor een ander op te komen, en te blijven hopen op beter’.

Volgens Asscher heeft Van Thijn ‘zijn geschiedenis en zijn identiteit weten om te zetten in een oerkracht. Een indrukwekkende werklust – grenzend aan workaholisme –, een grote intellectuele nieuwsgierigheid, de bereidheid om altijd op te staan en altijd in gesprek met zichzelf om te zorgen dat hij aan de goede kant zou staan”.

Premier Rutte: ‘Van Thijn leidde Amsterdam door roerige tijden’
De sociaaldemocraat Ed van Thijn (1934-2021) heeft Amsterdam door een ‘roerige tijd’ geleid, aldus demissionair premier Mark Rutte in een reactie op het overlijden. ‘Bedroefd door het overlijden van Ed van Thijn. Respect voor zijn grote inzet in diverse rollen voor zijn partij en het land. Ik wens zijn familie en vrienden veel sterkte toe met dit grote verlies,’ twitterde Rutte.

Gemeente Amsterdam: ‘Diepe buiging’
Amsterdam ‘maakt een diepe buiging’ voor Ed van Thijn, aldus de gemeente zondag in reactie op de bekendmaking van zijn overlijden. ‘Het college en de raad hebben met verdriet kennisgenomen van het overlijden van Ed van Thijn. Als joods jongetje uit de Rivierenbuurt overleefde hij, ondanks dat zijn onderduik werd verraden, de Jodenvervolging. Die gruwelijke geschiedenis zat in hem zoals die geschiedenis in Amsterdam zit.’

Ploumen: ‘Scherpzinning en betrokken’
Van Thijn was een ‘scherpzinnig en betrokken sociaaldemocraat’, aldus PvdA-leider Lilianne Ploumen in een reactie op Twitter. ‘Wijs, gezaghebbend en onvoorwaardelijk strijdend voor een weerbare democratie, tegen racisme en onrecht. We gaan hem missen.’

Ajax: ‘Hartstochtelijk Ajacied’
De oud-burgemeester was ‘al sinds zijn jeugd een hartstochtelijk Ajacied’, aldus de Amsterdamse club in een reactie. “Ajax staat bij mij zeer hoog op de ranglijst. Na mijn privéleven en arbeidsvreugde komt de club op een goede derde plaats”, vertelde Van Thijn rond de eeuwwisseling tegen Ajax Magazine.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden