live

Overnachtende ADM'ers weer vertrokken van de Dam

Het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied is ontruimd door de gemeente. Lees hier de laatste ontwikkelingen.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Oud-bewoners eisen schadevergoeding

  De oud-bewoners van het ADM-terrein eisen een vergoeding van de gemeente voor de schade die door de eigenaar van het terrein is aangericht aan de achtergebleven eigendommen en huizen.

  Nadat de bewoners het ADM-terrein begin januari uiteindelijk hadden verlaten, is eigenaar van het terrein Chidda BV direct begonnen met het slopen van wat er nog over was gebleven van het voormalige krakersdorp.

  Volgens burgemeester Femke Halsema was dit tegen de afspraken in, en had de eigenaar juist beloofd de voormalige bewoners tot eind van de week te geven om de spullen op te halen.

  "Het is ongelooflijk dat de gemeente ze gewoon de vrije loop heeft laten geven en hier niet beter bovenop zat," zegt Hay Schoolmeesters, een van de voormalige bewoners. "Die familie heeft in het verleden al heel vaak dit soort boevenstreken geleverd."

  Complete containers zijn gesloopt, auto's doorkliefd door de vork van een heftruck, auto's op de kop gegooid, hele huisraden vernietigd. "Ik had een ouderwetse grasmaaier, en een amsterdammertje. Die zijn door mijn raam gesodemieterd. Het is erger dan vandalisme."

  Schoolmeesters hoopt dat de gemeente de schadeclaim uiteindelijk zal verhalen op de eigenaar van het terrein. "Maar we vinden dat ook de gemeente hierin een verantwoordelijkheid heeft, en daarom stellen we ook de gemeente aansprakelijk."

  Hoe groot de schade is, en dus hoe hoog de claim wordt, moet de komende tijd nog worden onderzocht. "Mensen zijn eerst voor zichzelf aan het zorgen na de verhuizing."

 2. Halsema stemt in met onderzoek kosten

  Burgemeester Femke Halsema heeft ingestemd met het verzoek van VVD-raadslid Marianne Poot om onderzoek te doen naar de ontruimingskosten van het ADM-terrein. Poot zou het kostenplaatje uiteindelijk op de krakers willen verhalen, maar Halsema ziet daar niets in.

  Het is niet de eerste keer dat rechtse oppositiepartijen zo'n verzoek doen aan de burgemeester. De uitvoerbaarheid blijkt alleen steeds lastig. Of het deze keer wel gaat lukken, valt dus nog zeer te bezien.

  Van der Laan noemde het eerder bij een ontruiming van een kraakpand in de Spuistraat onmogelijk om de krakers voor de schade aansprakelijk te stellen. Hij stelde dat het zinloos is om juridische zaken te beginnen tegen mensen die 'toch niets kunnen ophoesten'.

 3. 'ADM is vermoord'

  De ontruiming van het ADM-terrein is te wijten aan een gebrek aan politieke wil, betoogt duo-raadslid Vreer Verkerke van Bij1. 'Amsterdam dreigt nog verder te verglazen.'

 4. Halsema teleurgesteld over slopen op ADM

  Burgemeester Femke Halsema is teleurgesteld in de eigenaar van het ADM-terrein. Onder zijn verantwoordelijkheid zijn de bezittingen van de oud-bewoners verwoest, tegen de afspraken in.

  Dat zei Halsema donderdagmiddag tijdens een debat over de kwestie.

  Kort nadat de overgebleven leden van de krakersgemeenschap maandag door handhaving en de politie van het ADM-terrein werden verwijderd, werd het terrein overgedragen aan de eigenaar, Chidda BV.

  Daarop is die meteen begonnen met het opruimen van het gebied, waarbij ook diverse bouwwerken zijn gesloopt waar nog persoonlijke bezittingen van de oud-bewoners lagen opgeslagen.

  Terwijl de eigenaar, volgens Halsema, juist had beloofd dat de voormalige bewoners tot het eind van de week hadden gekregen om hun spullen weg te halen.

  Het is jammer en onnodig dat de eigenaar zo heeft huisgehouden”, zei Halsema. “Hij heeft afspraken met ons en met de advocaat van de bewoners, geschonden. Ook op gekraakt terrein geldt dat je andermans bezittingen niet kapot mag maken.”

  Tijdens de ontruiming zijn door de politie geen strafbare feiten geconstateerd, behalve dan dat sommige krakers niet wilden luisteren naar de bevelen van de politie.

  Halsema nodigt de eigenaar van het terrein uit om aangifte te doen als hij daar anders over denkt. De eigenaar zegt dat hij er molotovcocktails en opengedraaide gasflessen heeft aangetroffen, na de overdracht.

  Ruben Koops

 5. Rechter mag blijven

  Het verzoek tot wraking van de voorzieningenrechter in het kort geding over de ontruiming van het ADM-terrein is afgewezen. De wrakingskamer oordeelde dat de huidige rechter de zaak mag behandelen. Het kort geding wordt dinsdagmiddag om 13.30 uur hervat, liet een woordvoerster van de rechtbank weten.

  Advocaat Emil Tamas oordeelde afgelopen dinsdag namens een groep bewoners van de een dag eerder ontruimde culturele vrijplaats dat de rechter bevooroordeeld was. De reden voor het wraken was dat ze geen gehoor heeft gegeven aan zijn verzoek om de ontruiming te stoppen. Daarmee gaf ze in zijn optiek geen gehoor aan het verzoek van het VN-mensenrechtencomité, dat zich momenteel nog over de kwestie buigt en de gemeente onlangs vroeg te wachten met het leegmaken van het terrein.

 6. Tientallen krakers kwamen spullen halen

  Zeker tachtig voormalige krakers hebben woensdag spullen weggehaald van het ADM-terrein. "Het was een komen en gaan, ze kwamen met opleggers en trailers," zegt een woordvoerder van terreineigenaar Chidda Vastgoed. "Met een hijskraan is het stalen kunstwerk 'Symbool van de vrijheid' opgetakeld om te worden afgevoerd."

  Woensdag was de laatste dag dat de krakers nog hun bezittingen konden ophalen. Ze mochten tot zonsondergang het terrein op onder begeleiding van beveiligers.

 7. Beeld van na de ontruiming

  Zo ziet het ADM-terrein er na de ontruiming uit. Het bijna 45 hectare grote stuk grond is verlaten door de bewoners van het 21 jaar geleden gekraakte terrein. De gebouwen worden gesloopt door de eigenaar.

  Bekijk de volledige fotoserie.

 8. Spullen ophalen

  De voormalige krakers van het ADM-terrein in Amsterdam mogen deze woensdag nog terug om spullen op te halen. Ze kunnen het terrein alleen op onder begeleiding van beveiligers, zegt een woordvoerder van eigenaar Chidda Vastgoed.

  Ook worden woensdag de laatste vijf boten van het terrein weggesleept, waaronder twee woonarken. "Aan het eind van de dag doen we een rondje met de deurwaarder en de coördinator van de gemeente," aldus de woordvoerder.

  Volgens hem is het nog geen uitgemaakte zaak wie er opdraait voor de kosten van het opruimen en schoonmaken. Daarover is een gesprek gaande met de gemeente.

 9. Rookbom voor ambtswoning

  Een groepje oud-bewoners van het ADM-terrein heeft dinsdagavond een rookbom af laten gaan voor de ambtswoning van burgemeester Halsema. Dat gebeurde rond 21 uur. Volgens de politie was de situatie snel onder controle. Er werd dan ook niemand aangehouden en een uur later was alles weer rustig.

 10. Sloop in volle gang

  Vanochtend waren er nog steeds drie tot vier krakers op het ADM-terrein aanwezig. Zij zijn volgens de advocaat van de krakers inmiddels verwijderd.

  De sloop van de gebouwen en veelal bijzondere woonunits is nu al in volle gang. De eigenaar van het terrein, Chidda Vastgoed, wil herkraak voorkomen.

  Het vastgoedbedrijf zette in de nacht zeventien particuliere beveiligers in om het terrein te bewaken. Die wisten gisteravond nog twee krakers tegen te houden die opnieuw het gebied in wilden, zei een woordvoerder.

 11. Uiterlijk vrijdag beslissing

  De advocaat van de ADM-krakers heeft de rechter vandaag gewraakt in een kort geding over de ontruiming van het terrein in het Westelijk Havengebied. De wrakingskamer neemt uiterlijk vrijdag een beslissing.

  De inzet van het kort geding is om de bewoners te laten terugkeren naar de culturele vrijplaats in ieder geval totdat de VN een besluit heeft genomen over het gebied waar de krakers naar toe zouden moeten. Ook eisen de krakers dat de vernielde bezittingen op kosten van de gemeente worden vergoed.

 12. 'Gemeente moet opruimen terrein betalen'

  De gemeente Amsterdam moet de kosten voor het opruimen van het ontruimde ADM-terrein betalen. Dat zegt een woordvoerder van de eigenaar van het bijna 45 hectare grote stuk grond, Chidda Vastgoed.

  Volgens de zegsman liggen er tonnen aan vuilnis. "Dit is een kostbare operatie," zei hij. "We willen de gemeente aansprakelijk stellen."

  De gemeente liet in een reactie weten met het vastgoedbedrijf in gesprek te zijn. Meer wilde een woordvoerder er niet over kwijt. "We praten met Chidda over de kosten van het opruimen. Dat doen wij niet via de pers.''

  Het vastgoedbedrijf trof ook een groot aantal opengedraaide gasflessen aan in een loods, aldus de woordvoerder. De eigenaar ging gisteren gelijk over tot sloop van de gebouwen die op het terrein staan, om herkraak te voorkomen.

  Veel bewoners van het 21 jaar geleden gekraakte terrein lieten hun bezittingen achter toen de ontruiming maandag begon. De gemeente inventariseert de komende dagen wat er nog aan waardevolle spullen ligt. De krakers kunnen hun bezittingen nog wel ophalen, liet de woordvoerder van Chidda Vastgoed weten.

  Dinsdag zei de advocaat van de krakers tijdens een kort geding dat er nog steeds bewoners op het terrein zijn. De eigenaar van het terrein bevestigt dat een vrouw is aangetroffen in een bootje. Volgens een woordvoerder van Chidda Vastgoed heeft het vaartuig mankementen.

  Die worden verholpen en daarna vertrekt de vrouw, zo is volgens de woordvoerder afgesproken. Hij gelooft niet dat momenteel nog meer mensen op het terrein zijn. "We hebben het minutieus uitgekamd.''

  Video: advocaat ADM-krakers wraakt rechter:

 13. Advocaat ADM-krakers wraakt rechter

  De advocaat van de ADM-krakers heeft zojuist de rechter gewraakt in een kort geding over de ontruiming van het terrein in het Westelijk Havengebied.

  De inzet van het kort geding is om de bewoners te laten terugkeren naar de culturele vrijplaats.

 14. Nog 3 mensen van vast

  De meeste krakers die zijn aangehouden bij de ontruiming van het zogenoemde ADM-terrein in Amsterdam zijn weer op vrije voeten. Volgens de politie zitten er nog drie van de elf vast omdat ze hun identiteit niet willen prijsgeven.

  De krakers hadden zich maandag vastgeketend op het terrein in het Westelijk Havengebied. De mobiele eenheid (ME) moest eraan te pas komen om ze los te maken.

  De meeste andere bewoners van het ADM-terrein, dat 21 jaar geleden werd gekraakt, vertrokken uiteindelijk zonder verzet. In totaal woonden er zo'n 130 mensen op de ruim 45 hectare grote culturele vrijplaats.

  Ze moesten daar op eerste kerstdag weg zijn, maar een groep van rond de vijftig personen weigerde te vertrekken. Tot maandag, toen handhavers van de gemeente samen met de politie het terrein kwamen ontruimen.

 15. Niemand meer op het terrein

  De angst dat oud-bewoners opnieuw het terrein zouden betreden was ongegrond, liet Ferry Sint, eigenaar van het terrein, vanochtend om 05.00 uur weten. "De nacht is goed verlopen, we hebben niemand gezien."

 16. Lawaai in Osdorp

  Voor het politiebureau aan de Osdorperban heeft zich een groep van ongeveer 150 krakers verzameld. Ze slaan op potten en pannen, roepen leuzen en laten alarmen af gaan. Het is onduidelijk wat ze precies willen.

 17. Over de schreef

  De ADM-gemeenschap vindt dat de gemeente over de schreef is gegaan door het terrein te ontruimen. In een persbericht verwijten ze de gemeente dat ze het verzoek van de Verenigde Naties om de ontruiming uit te stellen, hebben genegeerd. De gemeente gaf geen gehoor aan dat verzoek, omdat ze vond dat de alternatieve plek op de slibvelden voldoet aan de eisen.

  In het persbericht staat verder dat de bewoners van het ADM-terrein “perplex staan dat de Nederlandse staat op deze manier met haar burgers omgaat.” Het zou bewijzen dat er ook in Nederland burgers zijn die geen aanspraak mogen maken op de universele rechten van de mens.

 18. Nog niet gerust op

  Het ADM-terrein is zojuist overgedragen aan de eigenaar, maar terwijl de politie vertrekt staat er buiten het hek nog een groep oud-bewoners te wachten. De eigenaar van het terrein is bang dat zij het veld vanavond opnieuw willen betreden.

  Er wordt door aannemers doorgewerkt tot vanavond laat gewerkt om alle bebouwing op het terrein onbewoonbaar te maken.

Voorbeschouwing

Even na 9.00 uur ging maandag de slijptol in het hek dat het ADM-terrein al 21 jaar afzondert van de rest van Amsterdam. Zo'n 25 handhavers van de gemeente stonden klaar om iedereen van het 42 hectare grote gekraakte haventerrein te halen. 

Dat ging vooralsnog met zachte hand. Zodra het hek openging, lieten drie bewoners zich overtuigen door de waarschuwing dat ze hier 'onrechtmatig aanwezig' waren.

Het was het begin van de langverwachte ontruiming van het ADM-terrein. Na 21 jaar komt een einde aan het kunstenaarsdorp waar zo'n 130 mensen woonden en festivals werden georganiseerd.