live

Overnachtende ADM'ers weer vertrokken van de Dam

Het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied is ontruimd door de gemeente. Lees hier de laatste ontwikkelingen.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. De Dam weer leeg

  De groep van zo dertig tot veertig demonstranten die in de nacht van zaterdag op zondag uit protest hebben overnacht op de Dam in Amsterdam, was zondagochtend weer vertrokken.

  De slaapactie was een protest tegen de ontruiming van het ADM-terrein eerder deze maand.

  De activisten mochten zondagochtend tot 07.00 van de gemeente op de Dam blijven. Ze hadden hun tenten op tijd weer afgebroken.

  Begin deze maand werd het ADM-terrein ontruimd. Het terrein in het Westelijk Havengebied werd 21 jaar geleden gekraakt. De gemeente bepaalde vorig jaar dat de bewoners er weg moesten. De bewoners hebben een tijdelijke alternatieve locatie aangeboden gekregen, maar de activisten willen daar niet naar toe.

 2. Kamperen op de Dam

  Verschillende ADM'ers gaan uit protest vannacht op de Dam slapen. "We will take our homelessness to Dam Square for a good old fashion street sleeping action", laat de groep weten. "Join us and let's keep the cold streets heated with our passion for freedom."

  Vanaf 18:00 uur zal er live muziek zijn, eten, drinken en spelletjes. De oud-bewoners van het ADM-terrein roepen mensen op om zelf tenten, slaapzakken, warme kleren, snacks, instrumenten en kaarsen mee te nemen.

 3. Rechter: ADM-terrein terecht ontruimd

  Het ADM-terrein mocht vorige week maandag door de gemeente worden ontruimd. Ook het verzoek om een ander terrein toegewezen te krijgen dan de Slibvelden hoeft niet te worden opgevolgd. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald.

  Het 21 jaar geleden gekraakte terrein werd vorige week ontruimd. De bewoners en hun zegsman spanden een kort geding aan omdat zij vonden dat de ontruiming had moeten worden uitgesteld totdat het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties (VN) een besluit had genomen over de slibvelden in Noord, waar de bewoners naartoe moesten.

  Het VN-Mensenrechtencomité was nog bezig de kwestie te onderzoeken en had de gemeente op de dag van de ontruiming verzocht die uit te stellen. De rechter oordeelde donderdag echter dat de gemeente wel over mocht gaan tot ontruiming, omdat die de uitspraak van de Raad van State moest opvolgen. De Raad van State bepaalde eerder dat het terrein leeg moest zijn voor Eerste Kerstdag.

  Slibvelden
  Een groot deel van de ADM'ers kan zich niet vinden in het alternatief dat de gemeente heeft aangeboden, de volgens hen "levensgevaarlijke en vervuilde'' slibvelden in Noord, waar een groot deel van de groep sinds de ontruiming naartoe is verhuisd.

  De advocaat van de gemeente zei tijdens de zitting dat dit terrein inmiddels aan alle eisen voldoet. Zo is de vervuilde grond opgehoogd en zijn voorzieningen getroffen zoals water, elektriciteit en sanitair. Hij benadrukte dat de gemeente niet verplicht was een alternatieve plek te bieden en dat niemand verplicht is erheen te gaan.

 4. Kort geding om ontruiming hervat

  Het kort geding dat door voormalig ADM-bewoners is aangespannen tegen Amsterdam en de Nederlandse staat wordt dinsdagmiddag om 13.30 uur hervat. De krakers proberen met het geding de ontruiming van vorige week aan te vechten.

  Advocaat Emil Tamas oordeelde vorige week namens een groep bewoners van de ontruimde culturele vrijplaats dat de rechter bevooroordeeld was. Hij wraakte de rechter.

  De reden voor het wraken was dat ze geen gehoor heeft gegeven aan zijn verzoek om de ontruiming te stoppen. Daarmee gaf ze in zijn optiek geen gehoor aan het verzoek van het VN-mensenrechtencomité, dat zich momenteel nog over de kwestie buigt en de gemeente onlangs vroeg te wachten met het leegmaken van het terrein.

  Het verzoek tot wraking werd afgewezen. De wrakingskamer oordeelde dat de huidige rechter de zaak mag behandelen.

 5. Oud-bewoners eisen schadevergoeding

  De oud-bewoners van het ADM-terrein eisen een vergoeding van de gemeente voor de schade die door de eigenaar van het terrein is aangericht aan de achtergebleven eigendommen en huizen.

  Nadat de bewoners het ADM-terrein begin januari uiteindelijk hadden verlaten, is eigenaar van het terrein Chidda BV direct begonnen met het slopen van wat er nog over was gebleven van het voormalige krakersdorp.

  Volgens burgemeester Femke Halsema was dit tegen de afspraken in, en had de eigenaar juist beloofd de voormalige bewoners tot eind van de week te geven om de spullen op te halen.

  "Het is ongelooflijk dat de gemeente ze gewoon de vrije loop heeft laten geven en hier niet beter bovenop zat," zegt Hay Schoolmeesters, een van de voormalige bewoners. "Die familie heeft in het verleden al heel vaak dit soort boevenstreken geleverd."

  Complete containers zijn gesloopt, auto's doorkliefd door de vork van een heftruck, auto's op de kop gegooid, hele huisraden vernietigd. "Ik had een ouderwetse grasmaaier, en een amsterdammertje. Die zijn door mijn raam gesodemieterd. Het is erger dan vandalisme."

  Schoolmeesters hoopt dat de gemeente de schadeclaim uiteindelijk zal verhalen op de eigenaar van het terrein. "Maar we vinden dat ook de gemeente hierin een verantwoordelijkheid heeft, en daarom stellen we ook de gemeente aansprakelijk."

  Hoe groot de schade is, en dus hoe hoog de claim wordt, moet de komende tijd nog worden onderzocht. "Mensen zijn eerst voor zichzelf aan het zorgen na de verhuizing."

 6. Halsema stemt in met onderzoek kosten

  Burgemeester Femke Halsema heeft ingestemd met het verzoek van VVD-raadslid Marianne Poot om onderzoek te doen naar de ontruimingskosten van het ADM-terrein. Poot zou het kostenplaatje uiteindelijk op de krakers willen verhalen, maar Halsema ziet daar niets in.

  Het is niet de eerste keer dat rechtse oppositiepartijen zo'n verzoek doen aan de burgemeester. De uitvoerbaarheid blijkt alleen steeds lastig. Of het deze keer wel gaat lukken, valt dus nog zeer te bezien.

  Van der Laan noemde het eerder bij een ontruiming van een kraakpand in de Spuistraat onmogelijk om de krakers voor de schade aansprakelijk te stellen. Hij stelde dat het zinloos is om juridische zaken te beginnen tegen mensen die 'toch niets kunnen ophoesten'.

 7. 'ADM is vermoord'

  De ontruiming van het ADM-terrein is te wijten aan een gebrek aan politieke wil, betoogt duo-raadslid Vreer Verkerke van Bij1. 'Amsterdam dreigt nog verder te verglazen.'

 8. Halsema teleurgesteld over slopen op ADM

  Burgemeester Femke Halsema is teleurgesteld in de eigenaar van het ADM-terrein. Onder zijn verantwoordelijkheid zijn de bezittingen van de oud-bewoners verwoest, tegen de afspraken in.

  Dat zei Halsema donderdagmiddag tijdens een debat over de kwestie.

  Kort nadat de overgebleven leden van de krakersgemeenschap maandag door handhaving en de politie van het ADM-terrein werden verwijderd, werd het terrein overgedragen aan de eigenaar, Chidda BV.

  Daarop is die meteen begonnen met het opruimen van het gebied, waarbij ook diverse bouwwerken zijn gesloopt waar nog persoonlijke bezittingen van de oud-bewoners lagen opgeslagen.

  Terwijl de eigenaar, volgens Halsema, juist had beloofd dat de voormalige bewoners tot het eind van de week hadden gekregen om hun spullen weg te halen.

  Het is jammer en onnodig dat de eigenaar zo heeft huisgehouden”, zei Halsema. “Hij heeft afspraken met ons en met de advocaat van de bewoners, geschonden. Ook op gekraakt terrein geldt dat je andermans bezittingen niet kapot mag maken.”

  Tijdens de ontruiming zijn door de politie geen strafbare feiten geconstateerd, behalve dan dat sommige krakers niet wilden luisteren naar de bevelen van de politie.

  Halsema nodigt de eigenaar van het terrein uit om aangifte te doen als hij daar anders over denkt. De eigenaar zegt dat hij er molotovcocktails en opengedraaide gasflessen heeft aangetroffen, na de overdracht.

  Ruben Koops

 9. Rechter mag blijven

  Het verzoek tot wraking van de voorzieningenrechter in het kort geding over de ontruiming van het ADM-terrein is afgewezen. De wrakingskamer oordeelde dat de huidige rechter de zaak mag behandelen. Het kort geding wordt dinsdagmiddag om 13.30 uur hervat, liet een woordvoerster van de rechtbank weten.

  Advocaat Emil Tamas oordeelde afgelopen dinsdag namens een groep bewoners van de een dag eerder ontruimde culturele vrijplaats dat de rechter bevooroordeeld was. De reden voor het wraken was dat ze geen gehoor heeft gegeven aan zijn verzoek om de ontruiming te stoppen. Daarmee gaf ze in zijn optiek geen gehoor aan het verzoek van het VN-mensenrechtencomité, dat zich momenteel nog over de kwestie buigt en de gemeente onlangs vroeg te wachten met het leegmaken van het terrein.

 10. Tientallen krakers kwamen spullen halen

  Zeker tachtig voormalige krakers hebben woensdag spullen weggehaald van het ADM-terrein. "Het was een komen en gaan, ze kwamen met opleggers en trailers," zegt een woordvoerder van terreineigenaar Chidda Vastgoed. "Met een hijskraan is het stalen kunstwerk 'Symbool van de vrijheid' opgetakeld om te worden afgevoerd."

  Woensdag was de laatste dag dat de krakers nog hun bezittingen konden ophalen. Ze mochten tot zonsondergang het terrein op onder begeleiding van beveiligers.

Voorbeschouwing

Even na 9.00 uur ging maandag de slijptol in het hek dat het ADM-terrein al 21 jaar afzondert van de rest van Amsterdam. Zo'n 25 handhavers van de gemeente stonden klaar om iedereen van het 42 hectare grote gekraakte haventerrein te halen. 

Dat ging vooralsnog met zachte hand. Zodra het hek openging, lieten drie bewoners zich overtuigen door de waarschuwing dat ze hier 'onrechtmatig aanwezig' waren.

Het was het begin van de langverwachte ontruiming van het ADM-terrein. Na 21 jaar komt een einde aan het kunstenaarsdorp waar zo'n 130 mensen woonden en festivals werden georganiseerd.