Oud-AT5’ers schrijven brandbrief na ontslag adjunct-hoofdredacteur Pronk

Ruim dertig oud-medewerkers van AT5 hebben een brandbrief geschreven aan wethouder Touria Meliani (Cultuur) waarin ze hun zorgen uiten over de situatie bij de stadszender. Vrijdag werd bekend dat adjunct-hoofdredacteur Hélène Pronk na een dienstverband van 25 jaar op straat is gezet wegens een ‘verschil van inzicht over de inhoudelijke koers’.

Roelf Jan Duin
null Beeld ANP
Beeld ANP

De ondertekenaars van de brief, die behalve aan Meliani ook aan de voorzitter van de raad van toezicht van AT5 Jef Holland is gericht, zeggen het vertrek van Pronk ‘zeer zorgelijk’ te vinden. Volgens hen heeft Pronk door haar tomeloze inzet ervoor gezorgd dat ondanks de beperkte financiële middelen AT5 overeind bleef. Zij onderschrijven de noodkreet van de redactie, die vrijdag in een reactie op het ontslag van Pronk liet weten zich ‘journalistiek onthoofd’ te voelen.

Onder anderen oud-hoofdredacteur van AT5 Matthijs van Nieuwkerk, Nieuwsuur-presentatoren en oud-AT5’ers Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars, en presentatoren Merel Westrik en Rik van de Westelaken hebben de brief ondertekend, waarin zij de hoop uitspreken dat het gedwongen vertrek van Pronk teruggedraaid kan worden. Ook benadrukken ze dat er zo snel mogelijk een hoofdredacteur moet worden aangesteld, die ‘een buffer vormt tussen de directie en en de redactie waardoor onafhankelijke nieuwsvoorziening gewaarborgd is’.

Onrust

Bij de redactie van AT5 is de onrust groot na het plotselinge vertrek van Pronk, die de spil vormde van de nieuwsredactie. Directeur Alphons Martens, verantwoordelijk voor het op straat zetten van Pronk, heeft vrijdag met de redactie gesproken, maar wat het inhoudelijke verschil van inzicht met Pronk precies behelst werd in dat gesprek niet duidelijk. Wel liet hij in een toelichting aan Het Parool weten ‘niet over een nacht ijs’ te zijn gegaan. “Dit is geen besluit dat je lichtvaardig neemt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden