Oriënterend onderzoek naar samengaan HVC en AEB

Afvalbedrijf HVC start een onderzoek naar de mogelijkheden om zich te ontfermen over het noodlijdende Amsterdamse afval- en energiebedrijf AEB. Dat heeft de directie vrijdagmiddag afgesproken met de 46 gemeenten en 6 waterschappen die aandelen in HVC hebben.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is nog allerminst zeker of HVC in zee durft te gaan met AEB. HVC benadrukt dat het gaat om een kort, oriënterend onderzoek naar de haalbaarheid. Pas als de uitkomst positief is worden de mogelijkheden grondig doorgelicht.

De HVC-directie houdt het op zich voor mogelijk dat het Amsterdam de helpende hand kan bieden. Zo zijn er volgens HVC wellicht synergievoordelen, omdat gemeenten waar het huisvuil naar AEB gaat grenzen aan de gemeenten waar HVC het huisvuil verwerkt. HVC-gemeenten als Purmerend en Zaanstad liggen nota bene in de metropoolregio rond Amsterdam.

Lange weg te gaan

Hoe dan ook is er nog een lange weg te gaan voordat AEB zich eventueel kan aansluiten bij HVC. Gemeenteraadsleden en wethouders in de verschillende HVC-gemeenten reageerden de afgelopen week niet bepaald enthousiast op deze mogelijkheid, gezien de grote problemen bij het Amsterdamse afvalbedrijf.

Als enige aandeelhouder zet het Amsterdamse stadsbestuur in op een samengaan van AEB met HVC. Maar op aandringen van de gemeenteraad wordt ook de mogelijkheid AEB te verkopen aan private partijen voorbereid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden