AMSTERDAM - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) zegt 'een goed systeem' te hebben bedacht om te voorkomen dat de scholierendemonstratie, morgenmiddag op het Museumplein, uit de hand loopt.Afgelopen maandag liep een wilde scholierenstaking tegen de norm van 1040 lesuren per jaar uit op relletjes. De demonstratie morgen, zo is het plan, vindt plaats op een door hekken afgebakend deel van het Museumplein. Scholieren die daarin willen, moeten zich laten registreren.

Een ordedienst van scholieren en studenten zal toezicht houden. ''Relschoppers worden buiten de deur gehouden en er zullen ook incidentele tassencontroles plaatsvinden,'' aldus het Laks. Volgens de scholierenvakbond wordt de demonstratie 'in nauw overleg' met de politie georganiseerd.

Amsterdam is niet blij met de demonstratie, zegt de woordvoerster van burgemeester Job Cohen. ''Maar we hebben demonstratierecht in dit land. Een goed verloop is ook afhankelijk van de organisatie. Zoals het er nu uitziet, wordt de demonstratie niet verboden.'' Eerder zou de betoging zijn op het Haagse Malieveld, maar dat is te drassig.

Aanleiding voor de staking is volgens Laks 'de starre houding' van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs Zij wil slechts veertig van de 1040 verplichte uren flexibel maken; het Laks eist tachtig zelf in te vullen uren. Een Kamerdebat gisteravond bracht geen verandering in Van Bijsterveldts standpunt. Overleg tussen het Laks en het ministerie vannacht leidde evenmin tot een oplossing. Scholieren die mee willen doen aan de demonstratie, hebben schriftelijke toestemming van de ouders nodig.