Plus

Opvang uitgeprocedeerden veroorzaakt politiek slagveld

Een politiek slagveld, dat is de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers inmiddels. De oppositie neemt het bestuur onder vuur: rechts wil minder opvang, links juist meer. Dinsdagavond gaat het weer los.

Asielzoekers zonder documenten vonden begin april onderdak in de Dominicuskerk in de Spuistraat.Beeld Dingena Mol

Het is inmiddels vaste prik: als het in de raad gaat over openbare orde en veiligheid, staat de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers op de agenda. Met dank aan de VVD en Forum voor Democratie, die dit onderwerp dankbaar aangrijpen om hun rechtse geluid te laten horen.

Ook dinsdagavond debatteert de commissie weer over het voornemen van het gemeentebestuur om 24 uursopvang mogelijk te maken voor asielzoekers die geen documenten hebben, maar wel in de stad verblijven. Amsterdam zal de komende maanden op diverse plekken centra openen, voor in totaal vijfhonderd uitgeprocedeerden.

Buitenveldert
Met name het plan voor zo'n centrum in Buitenveldert, vlak bij winkelcentrum Gelderlandplein, leidt tot verzet. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst uitten diverse omwonenden kritiek op dit voornemen. Een 24 uursopvang zou niet in hun buurt passen. VVD en Forum voor Democratie waren zichtbaar aanwezig op deze avond. Ze speelden een thuiswedstrijd in deze buurt waar veel aanhangers wonen.

Marianne Poot, fractievoorzitter van de VVD, riep aanwezigen op naar de Stopera te komen en in te spreken tijdens het debat van vanavond. De verwachting is dat tientallen Amsterdammers hieraan gehoor geven.

Boze achterban
Het progressieve college heeft meer plannen waartegen VVD, CDA en FvD zich kunnen afzetten - denk aan de hogere parkeertarieven en de autoluwe binnenstad - maar de 24 uursopvang biedt toch wel de beste mogelijkheid om te scoren. Zeker als de zaaltjes volstromen met boze Amsterdammers die net zo tegen de plannen zijn als deze partijen.

De 24 uursopvang is een verkiezingsbelofte van GroenLinks, inmiddels de grootste partij van de stad. Deze belofte is verankerd in het coalitieakkoord. VVD en FvD kunnen deze opvang niet tegenhouden; daarvoor is de meerderheid in de raad te groot - net als het draagvlak onder Amsterdammers, gezien de uitslag van de verkiezingen.

Maar zolang het debat zich voortsleept, en dat duurt nog wel een paar weken, zullen de rechtse partijen proberen het college zoveel mogelijk schade te berokkenen. Met hulp van de boze achterban.

Linkerflank
Inmiddels is ook vanuit de linkerflank kritiek te horen op de manier waarop het college omgaat met uitgeprocedeerde asielzoekers: in de stad waart een groep van 45 mensen rond die van kerk naar kerk gaat en schreeuwt om aandacht, met hulp van de activisten die voorheen om de We Are Here-groep hingen.

Wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) heeft al aangegeven dat hij voor deze groep niets kan doen, maar daar nemen kleine partijen als Bij1 en ChristenUnie geen genoegen mee. Deze partijen werpen zich op als de politieke pleitbezorger van deze uitgeprocedeerden en wil dat de gemeente voor opvang zorgt.

Bij1 en ChristenUnie hebben maar één zetel in de raad, maar profileren zich hiermee wel als een concurrent van GroenLinks. Ze kunnen zich op dit thema afzetten tegen de grote linkse broer. GroenLinks heeft het Amsterdamse mantra dat niemand hier op straat slaapt omarmt en een deel van de achterban beschouwt dit als een belofte die nu gebroken dreigt te worden.

Bij1 en CU zullen al deze kiezers graag verwelkomen.

Nieuwe slaapplek

De groep van 45 asielzoekers die sinds 1 april van plek naar plek trekken, heeft afgelopen en komende nacht een plek aangeboden gekregen om te overnachten. "Het is geheim waar ze slapen. We geven ook de ruimte aan anonieme weldoeners," zegt Annette Kouwenhoven van Amsterdam City Rights. Hiervoor sliepen de asielzoekers, vooral jongeren, vier nachten bij woongroep DeKerk. Tot 1 april sliepen ze bij de winteropvang, maar die is inmiddels gesloten.

De gemeente bekijkt of de groep in aanmerking komt voor de 24 uurs­opvang voor ongedocumenteerde asiel­zoekers die 1 juli open moet gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden