PlusInterview

Oproep van dominees: red het geloof, kom naar Amsterdam

Het interieur van de oudste kerk van Amsterdam, de Oude Kerk.  Beeld Joris van Gennip
Het interieur van de oudste kerk van Amsterdam, de Oude Kerk.Beeld Joris van Gennip

De kerken van christelijk Nederland raken in de grote steden in het gedrang omdat gelovigen ‘te veel samenklonteren in veilige havens op de Biblebelt’. ‘Kom naar de stad!’ zo luidt de opmerkelijke oproep van een groep Amsterdamse predikanten aan geloofsgenoten.

Niki van der Naald

Volgens hen moeten desnoods christelijke investeerders maar vaker beleggen in vastgoed gericht op ‘christelijke aanwezigheid’ in de grote stad.

De christelijke gemeenschap staat in steden als Amsterdam zichtbaar onder druk, zegt predikant Marinus de Jong (33). De in Ede opgegroeide dominee van de Oosterparkkerk kan er wel eens naar verlangen dat in zijn kerk - de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt - op zondag meer dan de gemiddeld tachtig gelovigen samenkomen.

Het contrast met plaatsen als Ede en Veenendaal is groot. Daar stromen de kerken op zondag nog vol met honderden of soms zelfs duizenden leden.

“Het is altijd zo geweest dat de kerken in de stad minder vol zitten. Maar wat de laatste jaren opvalt is dat jonge kerkleden die wel in de grote stad zijn gaan wonen ook weer naar de Biblebelt trekken omdat ze meerdere kinderen hebben gekregen en voor veel minder geld een groter huis in Veenendaal. Dat is logisch, maar daardoor komt het geloof in de grote steden wel in de knel. Ik sluit niet uit dat het op termijn gevolgen heeft, het is soms al moeilijk om qua kosten en om voldoende vrijwilligers te vinden.”

‘Kwetsbare gemeenschappen’

De Jong en zijn collegapredikanten zouden meer pioniersgeest bij geloofsgenoten willen zien. En opofferingsgezindheid om het geloof in de steden te blijven verspreiden en mensen er bewust van te maken.

“Wij horen bij kwetsbare gemeenschappen die inderdaad in de marge van een grote stad opereren. Als wij op zondagochtend naar onze kerken fietsen is het stil op straat, los van een paar fervente joggers en vroeg opgestane toeristen.”

Het gaat er hem naar eigen zeggen niet om dat hij iedereen gelijk wil bekeren. “Maar als ik hier in de buurtgemeenschap aan tafel zit is het geloof wel aanwezig en raakt het niet uit beeld. Dat is belangrijk,” aldus De Jong.

‘Het samenklonteren (..) versterkt de kwetsbaarheid van de kerk in de grote steden en het ontkerkelijkte platteland. Bovendien vormt samenklontering geen garantie voor een gezond geestelijk leven,’ schreven hij en predikant Johan Visser onlangs al in een opiniestuk dat in het Nederlands Dagblad gepubliceerd werd.

Het imago van de grote stad speelt vaak een rol om niet naar Amsterdam te verhuizen, aldus de dominee. “Toen ik vertelde dat ik naar de grote stad ging, riep dat gelijk bij anderen een beeld op. Alsof het daar alleen maar een sodom en gomorra is. Ja, het is lastiger om er bijvoorbeeld een christelijke school voor je kinderen te vinden. En ja, je moet misschien wat meer uitleg geven over je geloof en je standpunten. Maar God roept voor zijn missie altijd weer mensen op om hun vertrouwde omgeving te verlaten en daarvoor zo nodig offers te brengen.”

Christelijk beleggen in vastgoed

Dat de huizenmarkt in Amsterdam voor iedereen - gelovig en niet gelovig - onbetaalbaar is, erkent De Jong. “Toch zijn er oplossingen. De prijzen in de stad zijn hoog, maar voor wie vierkante meters wil offeren is er veel mogelijk.”

Een van de voorstellen die hij en zijn collegadominee Johan Visser doen is dat de goed georganiseerde kerken in het hart van de Biblebelt juist leden sturen naar ‘kwetsbare gebieden’ waar de kerk momenteel onder druk staat.

“Help iemand die dat zou willen bijvoorbeeld financieel om een woning te bekostigen en zend ze uit net zoals een zendeling.” Zelfs ‘christelijk’ beleggen in vastgoed kan tot een van de opties horen. “Laat christelijke beleggers investeren in vastgoed gericht op christelijke aanwezigheid op plekken waar dat nodig is.”

Oproep ‘zet aan het denken’

Zijn Biblebelters bereid om gehoor te geven aan de oproep vanuit Amsterdam? Voorzitter Jaap Dronkers van het bestuur van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Ede-Noord ziet de kerk in de grote steden als ‘pioniersplaatsen’ waar de kerk van de toekomst juist veel van kan leren.

“Door hun aantal en omgeving zijn ze kwetsbaar maar dat past juist heel goed bij een christelijke gemeenschap. Het is daar vooral zaak om het geloof ook maatschappelijk voor het voetlicht te brengen. Aantallen zijn dan niet het belangrijkste. Maar ik begrijp de oproep van de stadspredikanten. Deze zet aan het denken. Over je geloof vertellen kan ver weg maar ook heel dichtbij, hier in Nederland, bijvoorbeeld in Amsterdam.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden