Oprichter Leerorkest Marco de Souza benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau

Marco de Souza, oprichter van het Leerorkest, is vrijdag benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding van burgemeester Femke Halsema.

Het Parool
Marco de Souza bij 10 jarig bestaan Leerorkest Lustrumconcert. Beeld Hollandse Hoogte / Anneke Janssen
Marco de Souza bij 10 jarig bestaan Leerorkest Lustrumconcert.Beeld Hollandse Hoogte / Anneke Janssen

De Souza wordt geprezen om zijn jarenlange inzet om muziekles en instrumenten toegankelijk te maken voor leerlingen in achterstandswijken. Daarmee heeft hij muziekscholing voor iedereen in het Koninkrijk der Nederlanden toegankelijk gemaakt.

De Souza studeerde aan het Amsterdamse conservatorium. Na enkele jaren werkzaam te zijn geweest als muzikant werd hij in 2001 directeur van Muziekcentrum in Zuidoost. Daar startte hij diverse initiatieven om muziek in de klas aantrekkelijker te maken, zoals een muziekinstrument voor elk kind om op te kunnen oefenen. Bovendien moest muziekles een vast onderdeel van het basisonderwijs worden.

Het Leerorkest

Met dat doel richtte hij in 2005 Stichting Leerorkest en Stichting Instrumentendepot op. Ruim vierduizend leerlingen uit met name Amsterdamse achterstandswijken krijgen met dank aan het Leerorkest muziekles onder begeleiding van een geschoolde docent.

Ook andere gemeenten maken gebruik van het Leerorkest en zelfs op Curaçao, Aruba en Bonaire wordt via de stichting muziekles gegeven.

De Orde van Oranje-Nassau wordt toegekend wanneer iemand zich een lange tijd ‘persoonlijk verdienstelijk’ heeft gemaakt voor de maatschappij, de staat of het Koninklijk Huis.

Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: ridder grootkruis, grootofficier, commandeur, officier, ridder en lid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden