Amsterdam Bewaar

Oprichter hotel Pulitzer Amsterdam overleden

Peter Pulitzer (rechts) en architect Bart van Kasteel bij de bouw van Hotel Pulitzer.
Peter Pulitzer (rechts) en architect Bart van Kasteel bij de bouw van Hotel Pulitzer. © Pulitzer Amsterdam

Herbert 'Peter' Pulitzer, de grondlegger en naamgever van hotel Pulitzer Amsterdam, is vorige week op 88-jarige leeftijd overleden.

De achterkleinzoon van Pulitzer Prize-oprichter en uitgever Joseph Pulitzer zag in de jaren '60 veel potentie in de statige maar vervallen grachtenpanden van Amsterdam. Hij was op dat moment op zoek naar een locatie waar hij, in samenwerking met KLM en Heineken, een vijfsterrenhotel kon beginnen.

Pulitzer besloot twaalf grachtenpanden op de Prinsengracht en de Keizersgracht te kopen en samen te voegen tot één hotel, dat in 1970 werd geopend. 

25 grachtenpanden
Onder het motto 'het huis van je buurman staat slechts eenmaal te koop' breidde hij snel uit naar uiteindelijk 25 grachtenpanden. Het werd een labyrintisch hotel, met een kruip-door-sluip-door-­indeling.

In 2015 en 2016 onderging het hotel een grote renovatie. Opvallend detail: vlak naast de nieuwe ingang is een bibliotheek met alle boeken die ooit een Pulitzer Prize wonnen. Ook Peter Pulitzer zelf was bij de heropening van het hotel aanwezig. 

Lees ook: Pulitzer Amsterdam is te eigenzinnig voor de grote hotelketens