Oprichter Forza! Haarlemmermeer uit fractie gezet, doet live beklag op Facebook

Oprichter Paul Meijer is woensdagavond uit de fractie van Forza! Haarlemmermeer gezet. De fractievoorzitter kondigde op Facebook aan terug te willen vechten.

Patrick Meershoek
Paul Meijer, oprichter van Forza! tijdens de live-uitzending op Facebook. Beeld
Paul Meijer, oprichter van Forza! tijdens de live-uitzending op Facebook.

Woensdag gehaktdag, ook in de politieke arena van Haarlemmermeer. Terwijl op het Twitteraccount van Forza! het nieuws wereldkundig werd gemaakt dat oprichter en fractievoorzitter Paul Meijer uit de fractie was gezet, verscheen Meijer op Facebook om zijn achterban gedurende een half uur durend interview uitleg te geven en moed in te spreken.

Meijer stond al enkele maanden op non-actief sinds voormalig penningmeester Erik Vermeulen een boekje open deed over het gebruik door Meijer van het fractiebudget voor privé-uitgaven. De voorman van de rechtse partij zou de gemeentelijke subsidie onder meer hebben gebruikt voor autoreparaties, een maandelijkse toelage voor zijn dochter en een seizoenskaart voor Ajax.

Aangifte van verduistering

Vermeulen stapte naar de burgemeester die aangifte deed van verduistering. Er loopt op dit moment een onderzoek van de rijksrecherche naar de beschuldigingen. Samen met partijgenoot Tjarda Reesink stapte Vermeulen vervolgens uit de fractie van Forza! om onder eigen vlag verder te gaan in de gemeenteraad.

Woensdag werd bekend dat Vermeulen en Reesink weer terugkeren op het oude nest en zich aansluiten bij de overgebleven Forza!-raadsleden Jordy Schaap en Giacomo Landino. Onduidelijk is de positie van Michel van Dijk, die zich eind vorig jaar na alle tumult ziek afmeldde. Hij gold als een van de steunpilaren van Meijer.

De verbannen fractievoorzitter liet meteen van zich horen op Facebook, waar hij zich liet interviewen door Bertuzzz, de nom de plume van voormalig Forza!-raadslid Bert de Ruiter. De beschuldigingen van fraude deed Meijer af als ‘complete onzin’. Hij beloofde zijn achterban meer openheid van zaken te geven zodra het rapport van de rijksrecherche op tafel ligt.

‘Ik blijf trouw’

Meijer kondigde verder aan actief te willen blijven in de Haarlemmermeerse politiek. “Ik blijf trouw aan de 3100 mensen die op mij hebben gestemd,” gaf hij aan. De afgelopen maanden zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten. “Ik heb een messenfabriek in mijn rug gekregen. Maar ik zal strijden tot ik er bijna dood bij neerval.”

De uitzending op Facebook werd gevolgd door ongeveer dertig mensen, onder wie ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld, die via de chat tot twee keer toe de beknelde politicus een hart onder de riem stak. “Vechten, opstaan en opnieuw doorgaan,” was het advies. Meijer bedankt Wagensveld voor zijn woorden en noemde hem een ‘fijne gozer’.

Achter de schermen wordt al enkele weken een harde strijd gevoerd om de posten binnen het bestuur van de politieke vereniging. Bij de Kamer van Koophandel worden ze tureluurs van de in- en uitschrijvingen. Afgelopen maandag was het weer de beurt aan Meijer om zich te laten inschrijven als voorzitter, met als nieuwe penningmeester de echtgenote van ‘Bertuzzz’ de Ruiter.

Volgens Erik Vermeulen is die laatste inschrijving onrechtmatig en worden er meteen stappen ondernomen om de bestuurswissel terug te draaien. Complicerende factor is dat naast de lokale afdelingen in Haarlemmermeer, Castricum en Velzen er ook nog een landelijk bestuur van Forza! bestaat, met aan het roer Paul Meijer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden