Oppositie dreigt met motie van wantrouwen tegen Halsema

Burgemeester Femke Halsema in gesprek met demonstranten tijdens het protest op de Dam.  Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema in gesprek met demonstranten tijdens het protest op de Dam.Beeld ANP

De VVD heeft een spoeddebat aangevraagd waarin burgemeester Femke Halsema zich moet verantwoorden over haar handelen maandagavond. ‘Een motie van wantrouwen is onontkoombaar,’ zegt fractievoorzitter van de VVD, Marianne Poot.

ANP

“Het is verbijsterend en totaal onacceptabel dat de actie op deze manier verlopen is,” zegt Poot. “Ze had zich beter moeten voorbereiden. Dan had ze kunnen weten hoeveel mensen er op af kwamen. Dat ze niet heeft ingegrepen, dat heeft het vertrouwen in de burgemeester geschaad. Het is een grote klap in het gezicht van de horeca-ondernemers, mensen die hun ouders niet konden bezoeken of niet bij uitvaarten konden zijn.”

CDA, Forum voor Democratie en de Partij van de Ouderen steunen het spoeddebat. Annabel Nanninga, fractievoorzitter van FVD in Amsterdam, zei maandagavond op Twitter al dat Halsema moet aftreden: “De acties van Halsema zijn niet uit te leggen aan al die Nederlanders die zich wel aan de regels houden. Amsterdam verdient beter leiderschap. Daarom zal FVD een motie van wantrouwen indienen. Halsema moet aftreden!”

Zo’n 5000 betogers, veelal met mondkapjes, hadden zich maandag rond 17.00 uur op en rond de Dam verzameld om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. De politie was aanwezig en sprak mensen aan op de coronaregels. Halsema besloot om niet in te grijpen, omdat dat volgens haar tot onrust en misschien rellen had kunnen leiden.

Erik Flentge, fractievoorzitter van coalitiepartij SP in Amsterdam, denkt dat sprake is van ‘een grote inschattingsfout’. “De vraag is nu hoe dat heeft kunnen gebeuren. Daar wil ik de burgemeester over bevragen in het debat. Ik denk dat ze naar Amsterdammers en andere Nederlanders veel uitleg verschuldigd is, ook naar de gemeenteraad. In het debat gaan we kijken wat onze conclusie is.”

Fractievoorzitter van de Amsterdamse D66 - de partij die eveneens in de coalitie zit -Reinier van Dantzig vindt dat wat maandag gebeurde ‘in coronatijd niet te verkroppen is’. “We kunnen dit niet goed praten. Dit had voorkomen moeten worden, zo eerlijk moeten we zijn. Hoe hebben we als stad ervan uit kunnen gaan dat er maar 250 mensen kwamen?” vraagt Van Dantzig zich af. “Ik ben trots dat er zo veel mensen zich uitspreken en verdrietig dat we als stad dit niet in goede banen hebben weten te leiden.”

Halsema: ‘De woede om de dood van Floyd is door iedereen onderschat’

De woede om de dood van George Floyd is door iedereen onderschat, legt burgemeester Femke Halsema uit op de dag na de massale demonstratie op de Dam. Lees hier het hele interview.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden