Amsterdam Bewaar

Opnieuw pro-Gazademonstranten bij theatervoorstelling

Politie in de hal van het theater, na de verstoorde voorstelling.
Politie in de hal van het theater, na de verstoorde voorstelling. © Screenshot Youtube

Een groep pro-Gazademonstranten heeft gisteravond opnieuw geprotesteerd bij een voorstelling in De Doelenzaal aan de Kloveniersburgwal. Zaterdag werden nog negen personen aangehouden nadat zij de voorstelling van de Israëlische Lia Koenig (85) hadden verstoord.

Demonstranten verstoorden het optreden van Koenig door met Palestijnse vlaggen te zwaaien en 'Free Palestine' te roepen. Negen mensen werden aangehouden. Zij waren zondag alweer op vrije voeten.

De demonstranten menen dat de voorstellingen, onderdeel van het Israëlische theaterprogramma Spot on, door Israël worden gesponsord. Zij vinden het ongepast dat Israël op deze manier in het zonnetje wordt gezet, volgens de actiegroep Diensten Onderzoek Centrum Palestina.

Burgemeester Van der Laan zei in een reactie dat de betogers te ver waren gegaan: 'Dat is over de grens. Buiten mag je protesteren wat je wilt, maar een voorstelling is een culturele uiting en die hoort bij de vrijheden van mensen. Daar blijf je van af.'

Ook zondagavond werd er bij het theaterfestival geprostesteerd. Een handvol betogers deelde pamfletten uit aan voorbijgangers.