Opnieuw poederbrieven gevonden in Amsterdam

Op drie locaties in Amsterdam zijn woensdagochtend poederbrieven aangetroffen: bij de Weteringschans, de Rooseveltlaan en de Jan Tooropstraat. Er zijn geen gewonden gevallen. Dinsdag werden op andere locaties ook al poederbrieven gevonden.

Sam de Graaff
Poederbrief bij DPG Media in Best. Beeld Fotopersburo Bert Jansen/Sem van Rijssel
Poederbrief bij DPG Media in Best.Beeld Fotopersburo Bert Jansen/Sem van Rijssel

De politie kon niet zeggen op welke precieze locaties de brieven werden afgeleverd, behalve dat het om twee bedrijfspanden gaat en één ziekenhuis. Aan de Jan Tooropstraat zit een OLVG-ziekenhuis. Ook in Leusden (Utrecht) werd woensdag een brief gevonden, zo werd later op de dag bekendgemaakt.

De recherche sluit niet uit dat de brieven van woensdag verband houden met de brieven die dinsdag op elf plekken door heel Nederland werden gevonden, op zes plekken in Amsterdam, een locatie in Best, twee adressen in Rotterdam, een plek in Amersfoort en een in Utrecht. Ze kwamen onder meer binnen bij het gebouw waar ook Het Parool is gehuisvest, samen met Trouw en de Volkskrant.

Verder werden brieven bezorgd bij het Ikazia Ziekenhuis, twee hotels in Amsterdam, een pand van de Persgroep in Rotterdam, een drukkerij van DPG Media in het Brabantse Best en de uitgever van het Nederlands Dagblad in Amersfoort. Over die brieven heeft de politie inmiddels enkele tips binnengekregen, die nu worden onderzocht.

Opsporing Verzocht

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht werd dinsdagavond aandacht besteed aan de ‘nieuwe’ brieven. Er werd een oproep gedaan aan mensen om het door te geven als ze een vermoeden hebben over de afzender of afzenders. Ook werd mensen die met post omgaan en denken poeder te voelen of dat te zien bij het openen, geadviseerd er niet meer aan te komen, het weg te leggen en direct 112 te bellen.

Wat er precies in de brieven zit, wil de politie vooralsnog niet zeggen, ook omdat dit daderinformatie is. Wie er achter zit en waarom de specifieke locaties het doelwit werden, is nog onduidelijk.

Simpel te sturen, moeilijk te vinden

De brieven van deze week doen denken aan de pakketjes en bombrieven die in januari en februari werden rondgestuurd. Enkele brieven ontploften, andere werden onschadelijk gemaakt door de EOD. Het motief leek afpersing te zijn: de afzender eiste een bedrag in bitcoins.

Dat het vinden van de afzender nog niet meevalt, blijkt wel uit het feit dat degene die achter de brieven van eerder dit jaar zat, nooit is gepakt. Die moeilijkheid zit hem deels in het feit dat het heel simpel is om anoniem een brief te posten, vertelde psycholoog en criminoloog Ilse van Leiden van het Beke Instituut eerder. “Iemand kan het veilig vanachter zijn computer maken en ook nog eens anoniem op de post doen.”

Mede daarom worden dit soort brieven verstuurd door allerlei soorten mensen, van keiharde criminelen tot, zoals in het geval van de afperser van John de Mol, een oude, verwarde man. Dat maakt het vinden van een dader er niet makkelijker op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden