Opnieuw beroep ingediend tegen vergunning biomassacentrale Diemen

Twee organisaties hebben opnieuw beroep ingediend tegen een vergunning voor de nieuw te bouwen biomassacentrale van energiebedrijf Vattenfall in Diemen.

Exterieur van het hoofdkantoor van energiebedrijf Vattenfall. Beeld ANP
Exterieur van het hoofdkantoor van energiebedrijf Vattenfall.Beeld ANP

Dit keer gaat het om de natuurvergunning die onlangs is verleend door de provincie Noord-Holland. Hierbij is volgens Mobilisation for the Environment (MOB) en Comité Schone Lucht door Vattenfall fors met cijfers gegoocheld om de vergunning te krijgen.

De nieuwe centrale vervangt deels de twee huidige aardgasgestookte centrales en een hulpwarmtecentrale op dezelfde locatie. Volgens MOB en het comité gaat het om de grootste biomassacentrale van Nederland. “De centrale gaat gestookt worden op hout uit de Baltische landen, de VS en Canada, als het aan Vattenfall ligt, in plaats van het schonere en goedkopere aardgas waarop de bestaande centrale van Vattenfall nu draait,” aldus de twee partijen.

Onzin

De organisaties stellen dat is geprobeerd het te laten lijken dat er minder stikstof op het Naardermeer zal neerslaan, door net te doen of in het verleden twee gasketels samen met de vijf hulpketels 100 procent van de tijd in bedrijf zijn geweest. “Dit is grote onzin,” aldus de twee organisaties. “Op papier gaat de stikstofdepositie op het Naardermeer omlaag. In werkelijkheid zal die gaan toenemen. De provincie gaat volledig mee in dit gesjoemel van Vattenfall.”

Volgens MOB en het comité zijn de gevolgen van deze biomassacentrale behalve een toename van stikstofdepositie in natuurgebieden onder meer kaalkap, vernietiging van biodiversiteit, transport met zwaar vervuilende vrachtschepen en toename van de luchtvervuiling in Diemen met onder meer zwaveldioxides, zoutzuur, cadmium en kwik. De twee organisaties stelden eind vorig jaar al een beroep in tegen de verleende omgevingsvergunning.

De milieuorganisatie MOB haalde eerder succesvol het oude stelsel waarmee de overheid de stikstofuitstoot reguleerde onderuit voor de rechter.

Vattenfall: ‘geen sprake van rekentruc’

Vattenfall ontkent in een reactie dat sprake is van een rekentruc. Met de plannen voor de biomassacentrale in Diemen zegt Vattenfall nogmaals te hebben gekeken naar de stikstofuitstoot en de waarden nog verder naar beneden te hebben kunnen bijstellen. En daarvan is minder dan 10 procent nodig voor de biomassacentrale en meer dan 90 procent voor de gaseenheden.

“De vergunde emissies voor de gaseenheden hebben wij in de nieuwe vergunning kunnen verlagen ten opzichte van de oude situatie, onder andere omdat de biomassacentrale een belangrijk deel van de warmteproductie zal overnemen van de gaseenheden.” Verder geeft het bedrijf aan dat de biomassacentrale wordt voorzien van een ‘uiterst schone verbrandingstechniek en uitgebreide rookgasreiniging, waardoor de impact op de luchtkwaliteit extreem klein zal zijn’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden