Opnieuw aangepaste paasviering in kerken: ‘Een feestje wordt het zeker’

Voor het tweede jaar op rij gooit het coronavirus roet in het eten bij de paasviering. Kerken in Amsterdam zijn genoodzaakt hun diensten anders te organiseren. Hoe pakken zij het dit jaar aan?

Mairin van der Beek en Verena Verhoeven
Hoop voor Noord. Beeld Lin Woldendorp
Hoop voor Noord.Beeld Lin Woldendorp

De uit de hand gelopen kerkdiensten op Urk en in Krimpen aan den IJssel leggen een vergrootglas op het paasweekend. Het was voor kerken even zoeken naar een goede manier om Pasen te vieren, vertelt ook voorganger Theodoor Meedendorp van Hoop voor Noord. In de Kruiskerk aan de Rode Kruisstraat komen zondag kleine groepjes bijeen. “Pasen is nu eenmaal heel belangrijk voor ons, dat moet gevierd worden,” aldus Meedendorp. “Zeker in coronatijd, we heten niet voor niets Hoop voor Noord. Maar we willen dat wel op een verantwoorde manier doen.”

En dus zijn er in de kerk maar liefst drie diensten op eerste paasdag waar vanwege de coronamaatregelen maximaal dertig personen welkom zijn. Daarbij wordt online de eerste dienst van die dag uitgezonden, zodat mensen ook vanuit huis de viering bij kunnen wonen.

Online viering

Andere kerken vieren Pasen dit jaar geheel online, zoals De Opgang in Nieuw-West. Vanwege corona zijn fysieke bijeenkomsten niet handig, zegt een van de kosters. “We hebben veel kwetsbare ouderen in onze kerk.” Maar door het online te doen, hoopt de organisatie toch op nog een beetje contact. “Je bent er zo toch ook bij om het paasfeest alsnog goed te kunnen vieren.”

Vanuit kerkgebouw De Ark verzorgen dominees Martijn van Leerdam en Gerben van Manen zaterdagavond de paasnachtviering. En ook de volgende ochtend, op eerste paasdag, wordt een dienst uitgezonden. ‘Net als anders’ zullen de dominees spreken en zorgt de organist voor muziek.

Ook bij Hoop voor Noord zal het coronavirus de paassfeer niet verpesten. De dienst zelf gaat net als andere diensten heel feestelijk zijn, zegt Meedendorp. “Er is veel uitbundige live muziek, al laten we mensen ingetogen meezingen. Maar een feestje wordt het zeker.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden