Amsterdam Bewaar

Opkomst vrijwel gelijk aan verkiezingen 2014

Een stemlokaal op Amsterdam Centraal
Een stemlokaal op Amsterdam Centraal © ANP

De opkomst bij de Amsterdamse raadverkiezingen ligt dit jaar rond de 50 procent en is ongeveer gelijk aan de opkomst in 2014.

Volgens bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente lag de opkomst dit jaar op 50,26 procent. Een fractie lager dan tijdens de verkiezingen in 2014, toen de opkomst op 50,3 procent van het electoraat lag.

Gedurende de dag maakte OIS tweemaal een tussenstand bekend, die zowel om 14.00 uur als om 18.00 uur beduidend hoger lag dan tijdens voorgaande verkiezingen. Uiteindelijk zijn de opkomstcijfers, tegen verwachting in, toch vrijwel gelijk gebleven en zelfs dus iets lager uitgevallen. 

Bekijk hier de voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. Alles teruglezen: in ons liveblog hielden we alle ontwikkelingen op verkiezingsdag bij. 

Verkiezingsblog

Amsterdam gaat vandaag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Ook wordt het referendum gehouden over de wiv. In dit blog blijf je de hele dag op de hoogte.

Like Amsterdam Kiest op Facebook om ook na woensdag niets te missen van de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen 2018. 

Nog een snel stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.