Nieuws

Opknapbeurt voor station Lelylaan in Nieuw-West

Station Amsterdam Lelylaan wordt opgeknapt. Het station in Nieuw-West moet overzichtelijker en veiliger worden en wordt ingericht op een groeiend aantal reizigers. De werkzaamheden beginnen naar verwachting volgend jaar.

Het Parool
null Beeld Joris Van Gennip
Beeld Joris Van Gennip

Dat meldt de gemeente Amsterdam in een persbericht. De gemeente, ProRail, NS en de Vervoerregio hebben samen bedacht hoe Lelylaan er uit moet komen te zien.

De stationshal krijgt een glazen gevel, zodat er veel daglicht naar binnen komt. Dat moet ervoor zorgen dat reizigers zich veiliger voelen en makkelijker de weg vinden. Aan de zuidkant van het station komt een nieuwe bewaakte en overdekte fietsenstalling voor ongeveer 2800 fietsen en aan de noordkant een fietsparkeerplaats voor zo’n 1000 fietsen.

De tramhaltes onder het viaduct op de Cornelis Lelylaan worden breder en toegankelijker. Verder wordt de openbare ruimte rond het station ‘verbeterd en veiliger gemaakt met meer ruimte voor fietsers en voetgangers en meer straatverlichting,’ aldus de gemeente.

Probleemstation

Volgens vervoerswethouder Egbert de Vries is het vernieuwen van Lelylaan hard nodig, en zorgt het voor een aanzienlijke verbetering van de leefbaarheid en de sociale veiligheid op het station. “Daarnaast groeit het aantal reizigers naar verwachting de komende tien jaar fors,” zegt De Vries.

Lelyaan is al jaren een probleemstation. Op geen enkel ander station voelen Amsterdammers zich zo onveilig, bleek meermaals uit de jaarlijkse Monitor Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer. Vooral ’s avonds en ’s nachts voelen reizigers zich er onveilig. Mede daarom spraken het rijk en de regio vorig jaar af dat het station vernieuwd zou worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden