Opheffing markt Bos en Lommer; onderzoek naar meerdaagse markt

Stadsdeel West heeft dinsdag unaniem ingestemd met het opheffen van de huidige Bos en Lommermarkt. Wel wordt onderzocht of de nieuwe markt, in plaats van één dag, ook twee of drie dagen kan plaatsvinden.

Jari Goedegebuure
De markt op het Bos en Lommerplein. Beeld Jakob Van Vliet
De markt op het Bos en Lommerplein.Beeld Jakob Van Vliet

Al jaren loopt de bezettingsgraad van de huidige markt op het plein achteruit. Inmiddels blijft meer dan de helft (59 procent) van de kramen leeg. Voor het stadsdeel reden om de markt in deze vorm per september 2021 op te heffen.

Tijdens de vergadering dinsdagavond bleek het stadsdeel eensgezind: iedere partij stemde voor het opheffen van de Bos en Lommermarkt in haar huidige vorm. D66, PvdA en VVD dienden een voorstel in om te onderzoeken of het mogelijk is de nieuwe markt uit te breiden. In de huidige plannen van het stadsdeel is namelijk plaats voor één dag in de week.

Primeur

Met het voorstel geeft de commissie gehoor aan de roep van de marktondernemers, die vorige maand een driedaagse weekmarkt voorstelden. Zij zien de nieuwe markt graag op woensdag, donderdag en zaterdag. Ook hopen ze op een maandelijkse themamarkt op zondag. Daarmee denken de ondernemers de buurt, die de afgelopen jaren flink van samenstelling is veranderd en veelal bestaat uit tweeverdieners, tegemoet te komen en de markt rendabel te maken.

“Het besluit is al genomen, maar we wachten dit nog af,” zei stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst dinsdagavond tijdens de vergadering. “Eén dag gaan we sowieso doen. Daar kunnen we dan die twee en drie dagen bijpakken. Hopelijk is daar dan genoeg vraag naar. Maar dat kunnen we pas onderzoeken op het moment dat we het gaan doen.”

Volgens de marktondernemers worden wekelijks nog steeds 200 kramen bezet. “Dat laat zien dat er wel degelijk behoefte is aan een wekelijkse markt,” zei voorzitter van de marktcommissie Abdeslam Belfqih eerder. “Het dagelijks bestuur wil naar vijftig kramen per week gaan, een krimping van 75 procent. Dat werkt verstikkend, en het aanbod komt zo niet tot zijn recht.”

Hoe kon de markt in Bos en Lommer zo instorten?

De kooplui zeggen te moeten wijken voor yuppen. De markt in Bos en Lommer is niet levensvatbaar, zegt het stadsdeel. En de eigenaar van het winkelcentrum wast zijn handen in onschuld. Een reconstructie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden