Amsterdam Bewaar

Opgepakte verdachte liquidatie El Ajjoudi weer vrij

Damian B. voor snackbar Florida.
Damian B. voor snackbar Florida. © Politie

De 27-jarige Amsterdammer Damian B. is vrijdagmiddag weer vrijgelaten nadat hij woensdag was gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van buurtgenoot Anass el Ajjoudi (29) op 17 januari in de Cornelis Springerstraat in De Pijp.

'Ondanks dat het rechercheteam gegronde redenen zag hem aan te houden, kan zijn betrokkenheid bij de zaak op dit moment niet worden aangetoond," meldt justitie in een summiere verklaring. Wel benadrukt justitie dat de recherche Damian B. nooit als de schutter heeft gezien.

In televisieprogramma Opsporing Verzocht had de politie dinsdag (geblurde) camerabeelden getoond van vier mannen die elkaar rond 17.15 uur groetten voor snackbar Florida aan de Van Woustraat, niet ver van de moordplek.

Boeloeloe
Damian B. was één van die vier. Twee anderen uit het groepje leken volgens de recherche uit de richting te zijn gekomen van de latere vluchtauto waarin de schutter ontkwam nadat hij El Ajjoudi, alias 'Boeloeloe'. 

Het gaat om een grijs Ford Tourneo Connect-busje. Dat werd na de liquidatie brandend achtergelaten aan de Buitensingel in Duivendrecht.

De politie heeft niet willen zeggen van welke rol Damian B. werd beschuldigd en of ook de andere drie mannen als verdachten van enigerlei rol bij de moord werden beschouwd.

Represailles
De vier mannen, allemaal opgegroeid in De Pijp, zijn hoogst verontwaardigd omdat ze met de liquidatie van hun buurtgenoot in verband zijn gebracht. Ze ontkennen ook maar iets met de moord te maken te hebben en vrezen groot gevaar voor represailles. 

Advocaat Gerald Roethof van Damian B. noemt het terecht dat hij op vrije voeten is gesteld. Hij zei dinsdag al dat hij zich niet kon voorstellen dat B. iets met de liquidatie van doen had. "Ik ken hem al jaren en weet dat hij niets met dit soort misdrijven te maken wil hebben. Hij is geen schutter, lokker of wat dan ook en verdient zijn geld op een heel andere manier."

Volgens Roethof was de uitzending van Opsporing Verzocht en de aanhouding van B. alleen bedoeld om 'ontrust te stoken'. "Waarom iemand die zich meerdere keren bij de politie komt melden steeds wegsturen, om hem daarna door een arrestatieteam op de openbare weg te laten aanhouden?" 

Hij wil ook dat de politie bevestigt dat B. niks met de dood van El Ajjoudi te maken heeft. De beelden van Opsporing Verzocht zijn inmiddels offline. 

Lees ook: Amsterdammer (27) opgepakt voor liquidatie El Ajjoudi