Plus

Opgepakte jongens kwamen met mes en pistool basisschoolruzie beslechten

De twee minderjarige jongens die donderdag met een mes en een pistool op zak bij een basisschool in Zuidoost werden gearresteerd door de politie, waren daar om een 12-jarige vriend bij te staan. De vriend had een langlopende ruzie met klasgenootjes.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

De twee jongens van ongeveer 17 jaar waren door de leerling van basisschool Samenspel gebeld. Toen zij de school naderden, kreeg een van de leerkrachten van de jongen door dat er iets te gebeuren stond. Toen is de politie gebeld en de leerkrachten hebben voorkomen dat de jongens de school in konden komen.

De politie, die snel ter plekke was, heeft de jongens overmeesterd. Nadat zij tegen de grond waren gewerkt, bleek dat zij twee broeken aanhadden en een mes en een pistool bij zich hadden.

Geschokt

Ouders met kinderen op de school reageerden geschokt op het voorval. Een vader die niet met zijn naam genoemd wil worden, zegt dat het incident sinds donderdag als een lopend vuurtje door de buurt ging. “Het was gelijk al duidelijk dat het jongens waren die hier niet op school zitten.”

Een andere moeder zegt dat de school alert heeft gereageerd toen duidelijk werd dat twee jongens naar de school onderweg was. “Veiligheid is hier een belangrijk punt. De leerkrachten proberen te zorgen dat buiten ook echt buiten blijft, in dit geval dus letterlijk.”

‘Goed gereageerd’

Directeur Marijke van Amersfoort zegt dat de zaak niet groter moet worden gemaakt dan die is. “Maar ook niet kleiner. Onze leerkrachten hebben heel goed gereageerd en de politie was er snel, daar zijn we zeer dankbaar voor. Het heeft zich allemaal buiten afgespeeld, maar we hebben niet kunnen voorkomen dat een aantal kinderen heeft gezien hoe de politie de jongens tegen de grond heeft gewerkt. We zijn daar natuurlijk wel van geschrokken allemaal.”

Basisschool Samenspel is een grote school met 670 leerlingen en 68 man personeel. De school ligt in het hart van laagbouwwijk Kantershof. Directeur Van Amersfoort heeft naar aanleiding van het incident inmiddels een brief naar alle ouders gestuurd.

Het onderzoek is nog in volle gang, meldt een politiewoordvoerder. De jongen die het mes droeg, heeft het politiebureau inmiddels mogen verlaten. De jongen met het vuurwapen zit nog vast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden