Opgelapt VOC-schip moet nieuw licht laten schijnen op bewogen geschiedenis

VOC-schip Amsterdam keert na zeven maanden onderhoud terug op zijn vertrouwde stek aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum. Met een nieuwe lik verf en een nieuw toekomstbestendig verhaal.

Olaf Heyblom
VOC-schip Amsterdam in het droogdok.  Beeld Damen Shipyards Group
VOC-schip Amsterdam in het droogdok.Beeld Damen Shipyards Group

Waren er tot slaaf gemaakten aan boord van de Amsterdam? Zijn er ook verhalen over migranten aan boord? Zulke vragen vormen het vertrekpunt voor het ‘nieuwe narratief’ over de VOC-geschiedenis aan boord van het schip. Het Scheepvaartmuseum wil met de terugkeer van het schip nieuw licht laten schijnen op de bewogen geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het schip wordt gezien als belangrijk onderdeel van de educatie.

Op 16 april keert het schip na zeven maanden onderhoud door vijftig mensen terug aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum. Een zware langdurige klus, aldus Het Scheepvaartmuseum. Met een nieuwe lik verf, masten en houtonderdelen kan het schip er weer jaren tegenaan.

Het museum komt ook met een nieuwe techniek om het onderwerp invoelbaar te maken. Met augmented reality , via een tablet, krijgt de bezoeker toegang tot de data van 500.000 opvarenden afkomstig van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Die ‘VOC Data Experience’ zal later ook te zien zijn in andere musea.

Verscheping van het schip. Beeld Jeroen Snel
Verscheping van het schip.Beeld Jeroen Snel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden