Amsterdam Bewaar

Openingswedstrijd EK 2020 niet in Amsterdam

Michael van Praag (L) en Giorgio Marchetti tijdens de onthulling van het logo van EURO 2020 op de Magere Brug.
Michael van Praag (L) en Giorgio Marchetti tijdens de onthulling van het logo van EURO 2020 op de Magere Brug. © ANP

De openingswedstrijd van het Europees kampioenschap voetbal van 2020 wordt in Rome gespeeld.

De UEFA besloot donderdag het Olympisch Stadion in de hoofdstad van Italië de voorkeur te geven boven onder meer de Johan Cruijff Arena. Verder waren ook Glasgow en Sint-Petersburg kandidaat. Het EK 2020 wordt in meerdere landen gespeeld.

Amsterdam is wel zeker van drie groepswedstrijden en een achtste finale van het EK dat ter ere van de zestigste verjaardag van het toernooi in dertien verschillende steden wordt afgewerkt.

Brussel geschrapt
De UEFA heeft besloten Brussel te schrappen als speelstad. Dit vanwege de vele onduidelijkheden over het nieuw te bouwen Eurostadion in de stad. De betreffende vier wedstrijden worden overgenomen door Wembley, het belangrijkste stadion van Londen. Wembley was al speelstad voor de halve finales en de finale.

De UEFA vond het risico te groot om nog langer te wachten met Brussel. "Nog steeds weten we niet of Brussel het nieuwe stadion daadwerkelijk kan bouwen," verklaarde voorzitter Aleksander Ceferin. Een brief uit Brussel om tot eind januari uitstel te krijgen met het presenteren van de definitieve plannen vond bij de UEFA geen gehoor.