Amsterdam Bewaar

Openingsfeest Noord/Zuidlijn kost half miljoen

Het Nederlands Kamerorkest zal het stuk Onvoltooide van Schubert spelen.
Het Nederlands Kamerorkest zal het stuk Onvoltooide van Schubert spelen. © Dingena Mol

De organisatie van de festiviteiten rond de opening van de Noord/Zuidlijn volgende week zaterdag, kost 500.000 euro.

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt berichtgeving hierover op de website van journalist Ton F. van Dijk, f-site.nl.

De officiële opening is op twee plekken: het metrostation onder Centraal Station en het begin- en eindpunt op station Noord. Na de opening volgt een feest en zijn er activiteiten op alle acht stations.

Het Nederlands Kamerorkest zal het stuk Onvoltooide van Schubert spelen. Vorig jaar speelde het orkest dit stuk al in de entreehal van de nieuwe metrolijn op CS. 

's Middags kunnen meer dan 50.000 Amsterdammers gratis met de Noord/Zuidlijn rijden. Op de verschillende stations zijn optredens en feesten georganiseerd door vooral buurtverenigingen, omwonenden en ondernemersverenigingen.

Veiligheidsmaatregelen
Op Station Vijzelgracht treedt Scava op, het buurtkoor dat een opera over de Noord/Zuidlijn maakte, en in Noord is een voorstelling van de Volksopera. Ook zijn er een schaaktoernooi en fototentoonstelling en optredens van onder anderen zanger Bob Fosko en rapper Def P.

De kosten omvatten de productie van alle activiteiten bij de stations, veiligheidsmaatregelen en de organisatie van het officiële openingsprogramma. Acht Amsterdammers verrichten de opening op CS, waarna de eerste metro naar Noord rijdt.