PlusRechtbankverslag

Openingsdag liquidatiezaak Eris: ‘We verkopen niets aan vijanden, alleen de dood’

Aanklagers zijn er inmiddels dol op, advocaten gruwen er van: de gelikte videopresentaties waarin hoofdpunten uit strafdossiers beeldend aaneen worden geregen. Zo ook op de openingsdag van liquidatiezaak Eris.

De rechtbank Midden-Nederland is begonnen aan de inhoudelijke behandeling van het omvangrijke liquidatieproces rond leden van motorclub Caloh Wagoh, het zogeheten onderzoek Eris.  Beeld ANP
De rechtbank Midden-Nederland is begonnen aan de inhoudelijke behandeling van het omvangrijke liquidatieproces rond leden van motorclub Caloh Wagoh, het zogeheten onderzoek Eris.Beeld ANP

De rechtbank, de 19 verdachten en hun advocaten, journalisten en alle andere belangstellenden in een heel volle ‘bunker’ in Amsterdam-Osdorp kregen maandag aan het eind van de ochtend alvast een voorproefje van de videopresentatie zoals die over maanden veel uitgebreider zal zijn tijdens het requisitoir van de officieren van justitie in het enorme liquidatieproces Eris.

Als de trailer van een film.

In een kwartiertje passeerden de vijf mannen die in ruim een half jaar in 2017 ‘in de bloei van hun leven’ werden vermoord, soms ‘op klaarlichte dag’. De sporen die Tony de G. op 7 juli 2017 op een parkeerplaats in Breukelen had achtergelaten bij de moord op de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels, zorgden voor een cruciale wending in de onderzoeken naar die moorden en naar veel meer geweld of plannen daarvoor.

Het lid van de Spijkenissense afdeling van motorbende Caloh Wagoh liep na zijn arrestatie op de vlucht in Spanje over naar justitie en stak een bloemrijke biecht af. Toen die gecombineerd kon worden met een kapitaal aan onderlinge berichten die in beslag werden genomen bij Caloh Wagohs ‘president’ Delano R., die er ook door Tony de G. was bij gelapt, was het plaatje voor justitie compleet, zo toonde de videopresentatie.

Vooral uit het arsenaal aan zeer geheime berichten dat bij Delano R. in beslag was genomen, kwam volgens justitie overvloedig bewijs tegen een weerzinwekkend, kil opererend moordcommando.

Vuurwapens

De berichten zijn in straattaal, maar uiterst duidelijk, zoals ook in andere liquidatiezaken. ‘Ignio’ moet er aan, bijvoorbeeld, maar het lokken is mislukt doordat die arriveerde ‘met gepantserde wagen en nog aanhang met andere auto’s’ terwijl ‘die head’ (de beoogde schutter) maar alleen was. ‘Had het daarna beter voorbereid, maar hij durft niet meer hij is bang! Kk rat’.

Als de opdrachtnemer hem ‘dit weekend nog of maandag’ kan doodschieten, krijgt die ‘80 snel zonder gezeik!!!’ (Justitie leest: 80.000 euro bloedgeld.) Een citaat dat we vaker terug gaan horen, gaat over vuurwapens. Op de vraag of een aanbieder ‘ijzers’ te koop heeft, luidt het antwoord dat die vuurwapens alleen voor de groep zijn. Het veelzeggende en vaker te citeren vervolg: ‘Ja, we verkopen niets aan vijanden, alleen de dood.’

Uit alles blijkt volgens justitie dat de hoofdverdachten ‘een koelbloedige organisatie vormden die in opdracht mensen doodde’. Zo wordt in de berichten de moord op twee Amsterdamse broers besproken en de liquidatie van ‘broertje Boom’ (justitie begrijpt dat het gaat om Riff W., de broer van de eerder geliquideerde Amsterdamse crimineel Lucas Boom. ‘Die zwervertje’, ‘die niksnut’ moet ‘makkelijk te spotten zijn’ (te observeren) en de ‘pap ligt klaar’ (het geld): 70.000 euro.

Zo passeren in dezelfde conversatie nog vijf ‘kankerratten’ die ‘de deur uit moeten’. Het gaat steeds om bekende Amsterdamse criminelen. Als een liquidatie is geslaagd, wordt feest gevierd. (‘Hahahahaha u maakt my eindelijk bly hahaha’.)

Aan de advocaten de eer de kroongetuigen en de berg berichten onschadelijk te maken tijdens de vooralsnog 64 zittingsdagen die voor Eris zijn ingepland, tot het vonnis in juli 2022 zou moeten volgen. Het zal geen sinecure zijn.

Justitie wil eis kroongetuige naar beneden bijstellen

Het Openbaar Ministerie wil de eerder afgesproken strafeis tegen kroongetuige Tony de G. verlagen. Dat heeft te maken met een wetswijziging waardoor het laatste deel van een gevangenisstraf sinds 1 juli nog maar beperkt mag worden kwijtgescholden via de ‘voorwaardelijke invrijheidsstelling’.

Het Openbaar Ministerie beloofde de kroongetuige in de deal halvering van de strafeis van 24 jaar naar 12 jaar. Dat zou betekenen dat hij ‘netto’ 8 jaar zou moeten zitten, omdat voorheen een derde van de straf niet hoefde te worden uitgezeten. In de nieuwe regel wordt nog maar maximaal 2 jaar geschrapt. Dus zou hij 10 jaar van de 12 jaar moeten uitzitten.

Omdat het Openbaar Ministerie het niet eerlijk vindt ‘de spelregels tijdens de wedstrijd te veranderen’ wil ze zorgen dat De G. ‘netto’ toch 8 jaar de gevangenis in moet. Daartoe zal de strafeis worden bijgesteld naar 10 jaar, waarvan dan 2 jaar wordt afgetrokken.Advocaten protesteren uiteraard, en vragen justitie retorisch of de bedachte strafeis tegen hun cliënten óók coulant naar beneden zal worden bijgesteld. Die kwestie zal nog vaker terugkeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden