Opening theater moet Westergas veranderen in cultuurdorp

Met de opening van een nieuw theater zetten Duncan en Lisca Stutterheim vrijdag de eerste stap om de Westergas, voorheen Westergasfabriek, te transformeren tot een kunst- en cultuurdorp.

Michiel Couzy
Duncan en Lisca Stutterheim, eigenaren van de Westergas Beeld Eva Plevier
Duncan en Lisca Stutterheim, eigenaren van de WestergasBeeld Eva Plevier

Cabaretier Freek de Jonge heeft al toegezegd op te treden in het nieuwe Westergastheater, dat ook ruimte biedt aan dans- en theatergezelschappen, salsa-avonden en balletschool De Toverfluit.

De familie Stutterheim namen eind januari de zeventien gebouwen over van de Westergasfabriek. Dat deden ze met vastgoedontwikkelaar Millten en een groepje Amsterdamse investeerders. De panden waren voordien in handen van vastgoedfamilie Meyer Bergman, die de ernstig vervuilde Westergasfabriek had getransformeerd tot een gifvrije hotspot. De nieuwe eigenaren, groot geworden in de dance- industrie met ID&T, willen meer doen dan gebouwen verhuren. “We willen hier onze eigen kleur, smaak en invulling aan geven en een toekomstvisie ontwikkelen.”

Vrijdagmiddag presenteren ze hun nieuwe plannen voor een kunst- en cultuurdorp op het Westergas, zoals het terrein gaat heten. Hier moeten ‘alle soorten cultuur bij elkaar komen’. Van hiphop tot ballet, van jeugdtheater tot exposities.

Culturele activiteiten

RadioRadio is nieuw op het terrein, op de plek waar voorheen North Sea Jazz Club zat. Het is een muziekcafé, met live dj’s en radioshows. World Press Photo, de organisatie achter de prestigieuze prijs en bijbehorende tentoonstelling, heeft een kantoor geopend in de voormalige ingenieurswoning van de Westergasfabriek, naast het hotel. En er komen evenementen voor de buurt, zoals, vanaf september, elke woensdag een kindermiddag.

De nieuwe initiatieven vormen een aanvulling op bestaande culturele activiteiten op het terrein, zoals bioscoop Het Ketelhuis, jongerenorganisatie Kunstbende en de tv-studio’s voor De Wereld Draait Door en Pauw.

Akoestische concerten

De eigenaren werken met het team aan nieuwe concepten, evenementen en akoestische concerten in de talrijke gebouwen. Er zijn ‘toffe’ gesprekken gevoerd met documentairefestival Idfa, theatergezelschappen en kunstenaars. Het idee is om de buurt bij het terrein te betrekken “Er valt nog zo veel uit te halen,” zegt Lisca Stutterheim, die nog wel een echte bruine kroeg op het terrein zou willen. “Dat hoort bij een dorp.”

De eigenaren van Westergas eisen van de huurders dat zij een bijdrage leveren aan het terrein en het culturele gehalte ervan. Wie niet meedoet, zal geen nieuw huurcontract krijgen. “Tony Chocolonely is een mooi bedrijf, maar past niet bij de culturele invulling die wij voor ogen hebben. We zullen niemand eruit zetten, maar als een huurcontract afloopt, loopt het af,” aldus Duncan Stutterheim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden