Amsterdam Bewaar

Opendagen middelbare scholen komen eraan

De opendagen komen er weer aan
De opendagen komen er weer aan © Merel Corduwener

Voor veel kinderen uit groep acht én hun ouders is het altijd een belangrijke keuze: naar welke middelbare school gaat het kind na de zomer? Om de keuze gemakkelijk te maken zijn er vanaf januari weer de opendagen.

Met de Schoolwijzer op de website van de gemeente kunnen kinderen zich met hun ouders oriënteren. 

En een favoriet kiezen is niet makkelijk, want de keuze is enorm. Elke school heeft op de site van de gemeente een beschrijving met data van de opendagen om de aankomende middelbaarscholieren te helpen kiezen.

Voor het aankomende jaar is een aanpassing afgesproken in het lotingssysteem. Wie twaalf scholen invult, krijgt sowieso een plek op een van die scholen. 

Rechtszaak
De scholen zijn dit overeengekomen na de commotie waarbij ouders van uitgelote kinderen een rechtszaak aanspanden en tóch een plek kregen op hun favoriete school.

Het blijkt dat 85 procent van de groepachtscholieren een plek krijgt op zijn of haar favoriete school. 97 procent mag op een school beginnen uit zijn top 5.

Voor een overzichtelijke lijst met data van de opendagen kunnen ouders en kinderen ook terecht op de website van onderwijsorganisatie OCO. 

Lees meer: Meer kinderen naar middelbare school van voorkeur