Nieuws

Op Schiphol in beslag genomen jonge palingen terug in natuur

De 300.000 jonge palingen die afgelopen week op Schiphol in beslag zijn genomen, zijn terug in de natuur. De glasalen zwemmen vrij rond in de Randmeren, in de buurt van Harderwijk.

Lex de Bruijn
Luchtfoto van een vliegtuig op een landingsbaan op luchthaven Schiphol.  Beeld ANP
Luchtfoto van een vliegtuig op een landingsbaan op luchthaven Schiphol.Beeld ANP

Experts van stichting Dupan, een samenwerkingsverband van palingkwekers, -vissers en -handelaren, hebben dat samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geregeld.

De douane vond de ruim 100 kilo glasaal in de bagage van drie Maleisiërs, die op doorreis waren vanuit Portugal naar hun thuisland. Ze hadden acht grote identieke koffers bij zich, die de aandacht trokken van de beveiliging. De koffers bleken vol te zitten met plastic zakken die gevuld waren met water en kleine aaltjes.

Volgens stichting Dupan was het belangrijk de jonge palingen zo snel mogelijk vrij te laten en heeft het grootste deel de reis overleefd. “Nadat was vastgesteld dat het inderdaad om Europese glasaal ging, hebben we onze specialisten direct aan het werk gezet om zoveel mogelijk palinkjes een overlevingskans te bieden,” zegt stichtingsvoorzitter Alex Koelewijn.

Beschermde diersoort

Paling is een beschermde diersoort en de export daarvan is dan ook aan strenge regels gebonden. De smokkel van glasaal is volgens de stichting ‘’s werelds grootste wildlife crime’. “Op de Chinese markt wordt voor deze glasaal vijf- tot tienmaal zoveel geboden als in Europa,” weet Koelewijn. “Daar worden ze opgekweekt tot palingen voor consumptie. En dat is kwalijk, want het Europese quotum bestaat niet voor niets. De hoeveelheid paling die wij in Europa mogen consumeren is streng gereguleerd, om de paling te beschermen. Daarom moet er alles worden gedaan om smokkel naar Azië tegen te houden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden