PlusReportage

Op Plein ’40-’45 moet je weer een wijntje kunnen drinken

Het horeca-aanbod op Plein ’40-’45 in Nieuw-West is te eenzijdig. ‘Gentle gentrification’ moet ervoor zorgen dat de mix terugkomt. ‘We hopen dat hier weer andere groepen komen wonen.’

David Hielkema
Christiane Baethcke  en Leroy van Maren bij Bar Content aan Plein ’40-’45, waar ‘Hollandse knakkers’ komen. Beeld Jakob Van Vliet
Christiane Baethcke en Leroy van Maren bij Bar Content aan Plein ’40-’45, waar ‘Hollandse knakkers’ komen.Beeld Jakob Van Vliet

Istanbull Steakhouse. Halal Fried Chicken. Maroc Breakfast en Lunch. Zomaar wat horecazaken rondom Plein ’40-’45 in Nieuw-West. Daartussenin: Café Plein ’40-’45. Een van de weinige tenten in de buurt die alcohol schenken. En een van de weinige die midden op het plein zitten.

“De horecazaken zijn niet divers genoeg,” zegt Christiane Baethcke (65), vaste bezoeker van het café. “Ik heb dertien jaar een huis aan de Turkse kust gehad en daar kon ik in veel restaurants een wijntje krijgen. Hier bijna nergens.”

Ze is niet de enige die het aanbod van horecazaken rond Plein ’40-’45 te eenzijdig vindt. In een onderzoek dat de gemeente begin dit jaar liet uitvoeren, stelden omwonenden dat ze meer koffie- en lunchzaken en een ander soort restaurants willen. Een nieuw café dat alcohol schenkt completeert het wensenlijstje.

“De eenzijdigheid van het horeca-aanbod is al langer bij ons bekend,” zegt Ronald Mauer (D66), dagelijks bestuurder stadsdeel Nieuw-West. Om het plein weer aantrekkelijker te maken, is het stadsdeel met bewoners en ondernemers in overleg. Met name ’s avonds, als de overdagse markt weer is verdwenen, is er te weinig reuring op het plein. “Dat het Grachtenfestival afgelopen weekend ook op ons plein was, is een mooi voorbeeld van de ontwikkeling.”

Een andere hoop is dat er woningen boven de winkels komen, zegt Jeroen Jonkers, projectmanager vernieuwing van het plein. Nu zijn dat nog kantoorruimtes. Toch wil Jonkers vooral meer cafés en restaurants op het plein zelf. “Ze liggen nu vooral in de straten ernaast. Als ze op het plein komen, komt dat nog beter tot zijn recht. Eigenlijk zoals bij het Mercatorplein in West is gebeurd.”

Hollands Knakkers

Dat veel cafés en restaurants hier op elkaar lijken, verbaast Leroy van Maren (53) niet. Als eigenaar van Bar Content, een van de drie cafés rondom Plein ’40-’45, heeft hij de buurt in de afgelopen vijftig jaar zie veranderen. “Kijk maar naar de bevolking, dan zie je wel waarom het is zoals het is.”

In Amsterdam Nieuw-West wonen iets meer dan 150.000 mensen, wat het het stadsdeel maakt met de meeste Amsterdammers (18,3 procent). Meer dan de helft van de inwoners heeft een niet-westerse afkomst en met name de Marokkaanse en Turkse cultuur is sterk vertegenwoordigd. Rondom Plein ’40-’45 is dat niet anders.

Van Maren nam in 2002 Bar Content café van zijn vader over. “De paar Hollandse knakkers die hier wonen komen nog, maar het mag wel weer gemengder worden.” Hij blijft even stil. “Maar ja, als hier in de buurt geen mensen met dezelfde culturele achtergrond meer wonen die een biertje drinken, krijgen we ze ook niet binnen.”

Volgens Ronald Mauer gaat dit in de nabije toekomst veranderen. “Door renovatie van woningen, sloop en nieuwbouw hopen we dat hier weer andere groepen komen wonen. Mensen die bijvoorbeeld terugkeren naar Amsterdam.” Op deze manier hoopt Mauer dat Plein ’40-’45 ‘de juiste diversiteit en evenwicht terugkrijgt’ wat betreft bewoners en horeca-zaken.

Ten koste van de huidige bewoners moet dat niet gaan, benadrukt de bestuurder. Daarnaast ziet hij nog een andere trend in zijn stadsdeel: een grote groep mensen had vroeger weinig inkomsten, maar behoort langzamerhand tot de middenklasse. “De mensen die hier wonen van Turkse en Marokkaanse afkomst kunnen nu ook geld aan horeca uitgeven. Dat maakt dat er meer vraag is naar een bepaald type horecazaken.”

Jonkers noemt het een vorm van ‘gentle gentrification’. De huidige bewoners moeten gefaciliteerd worden in hun behoefte. Als bewoners zeggen dat er voldoende waterpijpcafés en fastfoodketens zijn, is dat voor de politiek een duidelijk teken deze te weren. En als er behoefte is aan nieuwe horecazaken worden deze, indien mogelijk, in overleg met bewoners geregeld.

Een eerste ‘succes’ is inmiddels geboekt. Stadsdeel Nieuw-West en woningcorporatie Eigen Haard hebben buurtbewoners laten beslissen over de nieuwste horecazaak die eind dit jaar nog open moet gaan. Niet op het plein zelf, maar op de Burgemeester de Vlugtlaan. Van de ruim zeventig ingezonden ideeën won Andrew el Safoury (33) met een vriend de pitch.

Bistro ’40-’45 gaat het heten. Een zaak waar alleen met lokale leveranciers wordt gewerkt. Met lokale biertjes van brouwerij De 7 Deugden, die in Nieuw-West is gevestigd. Met de visboer van de markt, groente en fruit vanuit de Tuinen van West, de bakker en de slagerijen uit de buurt. Een zaak met óók vegetarische broodjes. “Een frisse, sfeervolle zaak in een opkomende, leuke buurt,” zegt El Safoury. “We willen ook dat iedereen uit de buurt zich hier welkom voelt.”

‘Graag een brasserie’

Sinds 2015 staat het pand aan de Oostoever van de Sloterplas al leeg. Tot ongenoegen van Ronald Mauer (D66), dagelijks bestuurder stadsdeel Nieuw-West. “Het is zo’n beetje de mooiste plek van Amsterdam. Al veel te lang zit hier geen restaurant.”

Mauer ziet in het pand graag een brasserie komen. “Een plek waar mensen in een rondvaartbootje kunnen stappen. Waar mensen lekker een proseccootje drinken en vanuit hun strandstoel een duik in het water kunnen nemen.”

In juli werd bekend dat een horecabedrijf onder de naam East Shore een aanvraag voor vergunning tot alcoholvrij zonder terras heeft gedaan. Mauer is daarmee bekend. “Je kan daar alles van vinden. Ik ga geen ideologische discussie aan voor wel of geen alcohol, maar ik zou voor de breedheid van het publiek – juist op die plek – echt een gezellige plek willen waar iedereen terecht kan.”

Of hem dat gaat lukken? “Het zou een heel grote teleurstelling zijn als ik, wanneer ik van Nieuw-West afscheid neem, dit niet gerealiseerd heb. Het vreet echt aan me.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden