Amsterdam Bewaar

Op de Wallen kan niet meer worden betaald met creditcard

Op de Wallen kan niet meer worden betaald met creditcard
© Remko de Waal

Het is een veilig betaalmiddel en gaat witwassen tegen. Toch kan op de Wallen sinds een week niet meer met de creditcard worden betaald. De laatste leverancier heeft de stekker uit de betaalautomaten getrokken.

Zo'n 30 procent van de sekswerkers heeft zo'n apparaat staan, zowel in de clubs als achter de ramen," zegt Eric Hamaker, eigenaar van boekhoudbedrijf Red Light Tax.

"Sinds vorige week donderdag werken ze niet meer."

De Britse leverancier MyPOS heeft de dienstverlening gestopt, omdat het bedrijf niet geassocieerd wil worden met de seksbranche. MyPOS heeft beursplannen in de VS, waar zulke dienstverlening niet op prijs wordt gesteld door investeerders.

"De begeleidende banken hebben geadviseerd om ons uit deze branche terug te trekken," zegt een woordvoerder. "Het was voor ons ook een sector die we ontzettend goed moesten monitoren. Die capaciteit hebben we niet en die investering willen we niet doen."

Het gaat volgens MyPOS om enkele tientallen klanten. "Wij hebben altijd gewaarschuwd dat dit ten einde zou kunnen lopen."

Seksbranche is te omstreden voor de laatste leverancier betaalautomaten

"Wij vinden het erg dat dit straks niet meer kan," reageert Justine le Clercq, bestuurslid van raambordeel My Red Light. "En dat een bepaalde beroepsgroep wordt uitgesloten. Het proces om sekswerkers met een betaalautomaat te laten werken is nog maar net begonnen. Wij promoten het sinds een half jaar. Het is goed voor de veiligheid, zelfstandigheid en voor het decriminaliseren van het vak."

Pinnen op de Wallen kan nog wel, maar dat dekt niet alle klanten. Hamaker verwacht omzetverlies.

"Buitenlandse bezoekers betalen steevast met een creditcard. Die gaan niet eerst even naar een geldautomaat, dan zie je ze niet meer terug."

De vier Amsterdamse bedrijven die boekhouding voor de seksbranche verrichten, zoeken een nieuwe leverancier van betaalautomaten. Hamaker: "Ik kan me niet voorstellen dat niemand geïnteresseerd is. Er zit toch een mooie commissie van 6 procent op zo'n betaling. Als het per prostituee om 5000 euro gaat, zijn dat goede bedragen."