Podcast Amsterdam wereldstad

Op de Dam lag de gevoelstemperatuur al eens boven de 50 graden! Hoe komt dat?

Komend weekeinde lijkt het warm te worden en als het in de zomer warm is in Nederland, dan is het in Amsterdam altijd nóg heter. Op de Dam lag de gevoelstemperatuur al eens boven de 50 graden! Maar hoe komt dat? En op welke plekken moet je zijn als je deze zomer verkoeling zoekt?

Het Parool

Podcast Amsterdam wereldstad gaat deze week over een zomers onderwerp, namelijk de hitte in de stad. De stijging van de temperaturen, als gevolg van klimaatverandering, zijn in het hele land merkbaar. Er zijn meer tropische dagen en meer hittegolven. Toch zijn die effecten in steden als Amsterdam extra groot. En dat komt niet alleen door het weer, maar óók door de manier waarop de stad is ingericht.

Presentator Lorianne van Gelder praat samen met Bart van Zoelen, verslaggever Duurzaamheid bij Het Parool en Jeroen Kluck, lector water in en om de stad aan de Hogeschool van Amsterdam, over dit fenomeen, dat ook wel bekend staat als ‘het hitte-eilandeffect’.

“In de stad ligt de gemiddelde temperatuur 3 tot wel 7 graden hoger dan in omliggende gebieden,” legt Kluck uit. Het heeft grotendeels te maken met de manier waarop de stad is gebouwd en de materialen waaruit de stad is opgetrokken: veel beton en steen én weinig groen.

Stadsoases

Kluck bracht onlangs alle Amsterdamse stadsoases in kaart. Dat zijn aangename koele plekken waar je op hete dagen kan vertoeven. “Het idee is dat iedereen binnen 300 meter op zo’n plek moet kunnen komen. De gemeente is ook bezig om dat vast te leggen in het beleid.” Een stadsoase kan een park zijn, maar ook een supermarkt of een bibliotheek met airco.

Van Zoelen ziet dat Amsterdammers ook zelf aan de slag gaan om de stad te laten afkoelen. Zo vertelt hij over een VVE in Oost, die de bewoners geen airco gaf, maar een daktuin aanlegde. Met bomen en al. Groen helpt immers om water te verdampen, waardoor de temperatuur afkoelt.

Maar of hiermee een oplossing voor de hitte in de stad is gevonden? Dat hoor je in de nieuwe aflevering van Amsterdam wereldstad.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Amsterdam wereldstad

In de nieuwe podcast Amsterdam wereldstad komen onmisbare Amsterdamse thema’s aan bod. Paroolverslaggever en host Lorianne van Gelder neemt luisteraars wekelijks mee, samen met experts van binnen en buiten de krant. Iedere maandagochtend verschijnt een nieuwe aflevering.

In een interview vertellen Van Gelder en eindredacteur Josien Wolthuizen alles over de nieuwe podcast. Lees het hier.

Volgende week: Waarom delen van de stad steeds onbereikbaarder dreigen te worden.

De hitte in de stad heeft grotendeels te maken met de manier waarop de stad is gebouwd en de materialen waaruit de stad is opgetrokken: veel beton en steen én weinig groen. Beeld Sjoukje Bierma
De hitte in de stad heeft grotendeels te maken met de manier waarop de stad is gebouwd en de materialen waaruit de stad is opgetrokken: veel beton en steen én weinig groen.Beeld Sjoukje Bierma

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden