PlusReportage

Op de bres voor toeslagenouders op de Dam: ‘Ik zie de systeemrot overal’

Zo’n vijftig tot tachtig betogers zijn zaterdagmiddag op de Dam uit solidariteit met de slachtoffers van de toeslagenaffaire. ‘We zijn er klaar mee dat ons leven jarenlang is verwoest.’

Tahrim Ramdjan
Toeslagenouders op de Dam. Beeld Het Parool
Toeslagenouders op de Dam.Beeld Het Parool

Iets na 13.00 uur zaterdagmiddag neemt Batya Brown, één van de gedupeerde ouders, het woord. “We zijn er klaar mee dat ons leven jarenlang is verwoest. We zijn het zat om vervolgd te worden voor iets dat we niet gedaan hebben. Het is tijd om ons uit te spreken, in solidariteit met elkaar.”

Haar wens, en die van de twee mede-organisatoren: dat er binnen een jaar actie wordt ondernomen, zodat de ouders het achter zich kunnen laten. “We zijn er klaar mee.”

Toeslagenschandaal

In het toeslagenschandaal werden zo’n 30.000 ouders, waarvan 7000 in Amsterdam, onterecht beticht van fraude met de kinderopvangtoeslag. Daardoor heeft de Belastingdienst jarenlang ten onrechte (tien)duizenden euro’s van hen gevorderd, met dramatische gevolgen.

“Ouders kampen met PTSS, zijn in een rolstoel terechtgekomen of afgekeurd om te werken,” zegt gedupeerde Kristie Rongen. Ze is bekend van het RTL-debat waarin ze (thans demissionair) premier Mark Rutte confronteerde. “We zaten als ratten in de val,” zegt ze, “en Veilig Thuis en Jeugdzorg deden er een schepje bovenop. Veel kinderen werden uit huis geplaatst, omdat gezegd werd dat de ouder het kind financieel in gevaar bracht.”

Gedupeerde ouder Karen somt de ellende op: hoogzwanger is ze uit huis gezet. Daarna is ze uit de ouderlijke macht geplaatst en haar kind kampt nu met gedragsstoornissen. “Mijn kinderen zijn Ruttes kinderen geworden. Meneer Rutte, wanneer krijg ik mijn kinderen terug?”

De 22-jarige Shea Cabrita da Palma, student sociale wetenschappen, staat voor het podium op de Dam, op een oranje stip die de anderhalve meter afstand tussen de demonstranten aangeeft. “Ik vind het vreselijk dat iets als dit schandaal überhaupt kon plaatsvinden. Ik wil dat mensen niet vergeten dat dit is gebeurd.” Wat er volgens Da Palma moet veranderen? “Het begint bij onderwijs en representatie: er moet een algehele verandering komen.”

Systeemverandering

Al snel wordt duidelijk dat veel betogers inderdaad systeemverandering bepleiten; het gaat niet over de kinderopvangtoeslag alleen. Creatief producent Monica van Koppenhagen (47): “Ik zie de systeemrot overal. Er zijn 18.000 ambtenaren in Amsterdam, en tegelijkertijd worden allerlei buurtcentra en bewonersinitiatieven om zeep geholpen. Voor de overheid staat de burger niet meer centraal.”

Dat beaamt de 79-jarige Alwin van der Wolf, wiens vertrouwen in de overheid ‘nooit zo groot is geweest’. “Het is al jaren zo dat er te weinig afstand is tussen de overheid en al haar instanties.” Was hij dan verrast door het toeslagenschandaal? “Toch wel, ik wist niet dat het zo groot was.”

Volgens hem moet de afstand tussen parlement en regering groter worden, het veelgenoemde ‘dualisme’. “Je hoort Kamerleden weleens zeggen: ik ben het niet eens met het wetsvoorstel, maar ik moet toch voor stemmen. Die partijpolitiek, dat stemvee, daar moeten we van af.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden