PlusReacties

Op de basisschool overheerst blijdschap, winkeliers moeten nog even doorbijten

Er zijn nog genoeg vraagtekens, maar in het basisonderwijs overheerst blijdschap dat maandag de leerlingen weer welkom zijn. Voor winkeliers is het nog even doorbijten, hoewel ze vanaf volgende week woensdag buiten op de stoep mogen verkopen. ‘We deden dit eigenlijk al sinds het begin van de lockdown.’

Ruben Koops
De laatste schooldag voor de lockdown in december.  Beeld Marc Driessen
De laatste schooldag voor de lockdown in december.Beeld Marc Driessen

“Een schadevrije keuze bestaat niet,” antwoordde coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens de persconferentie, op de vraag of het naar school laten gaan van basisschoolleerlingen niet te veel risico’s met zich mee zou brengen. Toch heeft het kabinet ervoor gekozen om het belang van jonge kinderen bovenaan te zetten door basisscholen vanaf maandag weer open te laten gaan.

Basisschooldirecteur: ‘Ik ben blij’

Hoewel het nieuws niet als een verrassing kwam, is Antoinette van Zalinge, directeur van basisschool De Notenkraker in Zuid, na afloop van de persconferentie opgetogen. “Ik ben blij, de leerlingen zijn blij en hoewel er bij meesters en juffen nog best veel onzekerheid is, zijn de meesten van hen ook blij om de kinderen weer in de klas te verwelkomen.” Deze week gaat de PO-raad, de brancheorganisatie van het basisonderwijs, met het ministerie om tafel om de details uit te werken. ‘Het uitgangspunt is dat openstelling veilig, verantwoord en uitvoerbaar is, en dat niemand gehouden mag worden aan het onmogelijke,’ aldus de PO-raad in een persbericht.

De regel die wel al bekend werd gemaakt, dat een hele klas in quarantaine moet als één leerling positief wordt getest, zal een uitdaging worden, zegt Van Zalinge diplomatiek. “We zullen moeten zien hoe dat in de praktijk werkt, want als dat de hele tijd gebeurt kun je geen continuïteit van onderwijs garanderen. Het is in ieder geval wel een duidelijke regel.”

Van Zalinge verwacht niet dat de leerkrachten uit angst voor het virus in verzet gaan tegen de openstelling. “Een petitie om leerkrachten eerst te vaccineren krijgt best veel aandacht. Dat is ook begrijpelijk, vooral als je thuis kwetsbare mensen om je heen hebt. Maar meesters en juffen zijn bovenal heel loyale medewerkers, die zullen maandag zeker komen.”

Boekhandel: ‘Je moet realistisch zijn’

Ook boekhandelaar Eddie Mekkelholt van boekwinkel Meck & Holt in Osdorp heeft begrip voor de stappen die premier Mark Rutte dinsdagavond aankondigde. “Ik ben het er helemaal mee eens. Teleurgesteld dat we niet weer volledig open mogen? Je moet ook realistisch zijn.”

De versoepeling voor winkeliers, die voor hun winkeldeur onder voorwaarden een afhaalpunt mogen plaatsen voor telefonische en digitale bestellingen, is voor Mekkelholt geen nieuws. “Hier zijn wij op 14 december, aan het begin van de lockdown al mee begonnen. Wij waren de eerste Amsterdamse afhaalboekhandel. Het mocht misschien niet, maar we hebben er nooit gedoe mee gehad.”

Volgens de Koninklijke Boekverkopersbond zal deze maatregel de boekhandels niet veel helpen, maar dat weerspreekt Mekkelholt. “Wij kunnen door de omzet die dit genereert bijna de huur betalen”, zegt hij. “Het is een veilige, verstandige en verantwoordelijk werkwijze en dat hebben ze nu officieel gemaakt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden