Ook Weesp maakt weg vrij voor fusie met Amsterdam

Ook Weesp staat achter het samengaan met Amsterdam. En dag na het jawoord van de Amsterdamse commissievergadering stemde donderdagavond ook de raad in Weesp in met een bestuurlijke fusie met ingang van 2022.

Patrick Meershoek
De Vecht in Weesp Beeld Ko Hage
De Vecht in WeespBeeld Ko Hage

Anders dan in Amsterdam klonken in Weesp ook bezwaren. Het CDA blijft tegen de fusie en stemde als enige partij tegen. De andere fracties, goed voor veertien van de zeventien zetels, steunden het voorstel, vaak enthousiast, soms aarzelend.

In het bestuursakkoord dat nu door beide gemeenteraden wordt gesteund, staan de afspraken die de colleges van Amsterdam en Weesp met elkaar hebben gemaakt over de fusie.

Weesp blijft Weesp

Afgesproken is onder meer dat Weesp Weesp blijft heten, dat de bewoners bij de stembusgang van 2022 een eigen stadscommissie kiezen, en dat mogelijk ook Driemond nog onderdeel gaat uitmaken van dit stadsgebied.

Verschillende fracties dienden donderdagavond nog moties en amendementen in om extra zekerheden in te bouwen. Slechts twee vonden een meerderheid, waaronder het voorstel om straks ook bestuurders van buiten de commissie te kunnen benoemen.

Beide gemeenteraden moeten nog een laatste klap op het akkoord geven. Dat gebeurt in de laatste week van januari en de eerste week van februari. Daarna komt het plan nog ter inzage te liggen voor de bewoners van beide steden.

Het herindelingsontwerp gaat daarna via Gedeputeerde Staten van Noord-Holland naar het ministerie van binnenlandse zaken, dat er een wetsvoorstel van maakt waar de Tweede en de Eerste Kamer zich over buigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden