Amsterdam Bewaar

Ook Van der Laan heeft nu een burgemeestersfleschje

Van der Laans burgemeestersfleschje
Van der Laans burgemeestersfleschje © Gemeente Amsterdam

In een van de oudste cafés van Amsterdam werd vrijdag het burgemeestersfleschje van Eberhard van der Laan gepresenteerd. Er een slok uit nemen is niet mogelijk, het flesje staat in een vitrine.

Traditietrouw krijgt elke Amsterdamse burgemeester na zijn termijn van proeflokaal De Drie Fleschjes een klassiek oud-Hollands drankflesje met zijn beeltenis daarop geschilderd. De flesjes worden ook wel 'kalkoentjes' genoemd, naar de vorm van de fles.

De flesjes worden in een vitrine achterin de zaak bewaard. 'We hadden het hem zelf willen aanbieden, maar hij overleed helaas al snel,' zegt eigenaar Johannes Bulthuis in een bericht op de website van de gemeente.

Rembrandt
De Drie Fleschjes in de Gravenstraat bestaat al sinds 1650 en is daarmee een van de oudste cafés van de stad. Er doen verhalen de ronde dat op de dag van de opening Jan Steen en Rembrandt van Rijn er hun jenevertje dronken en Maarten Tromp en Michiel Adriaenszoon de Ruyter een harinkje aten.

Aan het interieur is sinds de zeventiende eeuw weinig veranderd; er ligt zand op de vloer, er is een authentieke toog en de zaak staat vol oude drankflessen en vaten.

Op het oudste en eerste burgemeestersfleschje - dat uit 1592 stamt - staat burgemeester Cornelis Pieterszoon Hooft afgebeeld, de vader van de dichter en toneelschrijver P.C. Hooft.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.