PlusAchtergrond

Ook opvang voor Oekraïense huisdieren: ‘Een kat twee maanden op een hotelkamer laten wonen is verre van ideaal’

Veel Oekraïners nemen op de vlucht ook hun huisdier mee. Daarom hebben Nederlandse dierenhulporganisaties een meldpunt opgericht, dat nu al plat wordt gemaild. ‘Iemand zei: ik heb genoeg ruimte. Als het moet kan ik ook een paard, een schildpad en een rat kwijt.’

Malika Sevil
Een Oekraïense uit de buurt van Kiev op de vlucht met haar kat. Beeld REUTERS
Een Oekraïense uit de buurt van Kiev op de vlucht met haar kat.Beeld REUTERS

Niet eerder zagen we in Nederland zoveel vluchtelingen met hun huisdieren komen. Onder barre omstandigheden maken ze met honden aan de lijn of katten in reismanden een uitputtende tocht van tweeduizend kilometer. Dat geeft wel aan hoe belangrijk deze dieren zijn, zegt Frank Dogterom van Hulpvoordierenuitoekraine.nl. “Je neemt alles mee wat je lief is, dus ook je huisdier. Het is toch je metgezel.”

Liever dakloos dan zonder hond

Een aantal dierenhulporganisaties hebben nu samen één meldpunt opgericht voor de dieren uit Oekraïne. De telefoontjes, volgens de organisatie circa honderd per dag, komen binnen bij de meldcentrale van de Dierenbescherming. Er bellen Oekraïners, medewerkers van gemeenten en asielzoekerscentra, maar ook mensen die voer of een hondenbench willen aanbieden. Tientallen dierenartsen hebben aangeboden om de dieren te vaccineren. Én er is een systeem opgetuigd waarbij mensen met hun huisdier worden gekoppeld aan gastgezinnen die de hele familie, dus inclusief dier, willen opvangen. Inmiddels hebben zich vijf- à zeshonderd gastgezinnen aangemeld. Dan zijn er ook nog eens 3500 mensen die alleen een dier uit Oekraïne willen opvangen, aldus Dogterom. De eerste Oekraïners en hun dieren zijn inmiddels bij hun gastgezinnen ondergebracht.

Nerissa ten Velthuis van de Regenboog Groep, die ook meehelpt bij het koppelen, weet vanuit haar project Dier&Vriend hoe belangrijk huisdieren zijn. Binnen dit Amsterdamse project wordt de opvang voor huisdieren geregeld voor mensen die door verslaving of psychische problemen tijdelijk niet voor hun dier kunnen zorgen. “Ik heb daklozen gesproken die dakloos willen blijven omdat ze bang zijn dat anders hun hond weg moet. Liever in een tentje in het park, dan in een woning – alles om je hond bij je te houden.”

Ten Velthuis hoort ook verhalen dat Oekraïners ervoor kiezen om in het oorlogsgeweld te blijven, omdat ze hun dieren niet willen achterlaten. “Het is familie.”

Knuffelhormoon

Dieren zijn troostend, geven een reden om op te staan en erop uit te trekken voor een wandeling. “En uit onderzoeken weten we ook dat mensen door het aaien het knuffelhormoon aanmaken. Juist nú is dat zo belangrijk. Waarom zouden we er dan geen moeite voor doen om dat geluk ook op te vangen?” Volgens Ten Velthuis moet je er ook wel moeite voor doen, omdat een huisdier niet zomaar overal past. “Een kat twee maanden op een hotelkamer laten wonen is verre van ideaal.” Bovendien zijn de mensen, maar ook de dieren vaak gestrest door de omstandigheden. Daarom is het belangrijk dat gastgezinnen zichzelf vooraf goed informeren.

Hulpverleners van opvanglocaties en ambtenaren weten vaak nog niet dat dit initiatief bestaat. Daarom zijn er nu flyers gedrukt in het Oekraïens, Russisch en Engels die op de opvanglocaties worden uitgedeeld. Via de site van Hulpvoordierenuitoekraine.nl kunnen gastgezinnen en Oekraïners zich aanmelden. Ze krijgen een lijst aan vragen, waarin mensen kunnen aangeven wat ze wél, maar ook wat ze vooral niet willen. Dogterom: “Er zijn mensen die geen grote hond willen, anderen willen juist geen kleine. Er zijn mensen die geen katten willen hebben die buiten leven. Maar er zijn ook mensen die zeggen: ik wil geen mannen opvangen. We moeten dus screenen op dieren én op mensen.”

Volgens Ten Velthuis gebeurt dat met een aantal telefoontjes en een inspectiebezoek. “Dat nemen we serieus. Zo’n verblijf kan lang duren, en dan wil je dat het een goede match is.” Daarbij, zo benadrukt ze, is er soms meer mogelijk dan je denkt: “Ik heb een aanmelding van iemand die zei: “Ik heb genoeg ruimte. Als het moet kan ik ook een paard, een schildpad en een rat kwijt.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden