PlusReportage

Ook justitie zit met Extinction Rebellion in de maag

Zeven activisten van Extinction Rebellion die vorig jaar betrokken waren bij blokkades in Amsterdam, stonden donderdag voor de rechter. Aan de hand van de uitkomst van deze zaak wil het Openbaar Ministerie bekijken wat er met honderden andere aangehouden actievoerders gaat gebeuren. ‘Ik sta hier vandaag dus als proefkonijn.’

Actievoerders van Extinction Rebellion blokkeerden vorig jaar het kruispunt van de De Boelelaan en Beethovenstraat op de Zuidas.  Beeld Joris Van Gennip
Actievoerders van Extinction Rebellion blokkeerden vorig jaar het kruispunt van de De Boelelaan en Beethovenstraat op de Zuidas.Beeld Joris Van Gennip

Een overtuigd Antifa met dreadlocks, zwarte kisten en een anti-nazibutton op zijn pet. Een 23-jarige ‘zelfstandig Barista’ met blote voeten in sandalen. Drie studenten. Een 35-jarige Boliviaanse marktanalist die normaal gesproken in het WTC werkt. En tot slot Frans Winkens, een 65-jarige wiskundedocent uit Nijmegen. 

De groep die voor de kantonrechter moest verschijnen viel met recht gemêleerd te noemen. De verdachten waren door het OM uitgekozen uit een groep van 321 mensen die vorig jaar werden opgepakt bij blokkades van Extinction Rebellion.  

De vraag die justitie beantwoord wil zien is of de blokkades van Extinction Rebellion onder de Wet Openbare Manifestaties (WOM) vallen of dat het ordeverstoringen zijn geweest. Advocaat Willem Jebbink, die de zeven verdachten bijstaat, betoogde dat het Europees Hof van oordeel is dat het hinderen van het verkeer valt onder de vrijheid van demonstratie.

Broodje kaas

Het Openbaar Ministerie wil weten wat de rechter vindt. Factor van belang is dat de acties van Extinction Rebellion alsmaar voortduren. Vorige maand ketenden actievoerders zich aan elkaar vast op een kruispunt op de Zuidas. Justitie beschouwt de zaak van de zeven actievoerders van Extinction Rebellion dan ook als een testcase. Afhankelijk van het oordeel van de kantonrechter wordt besloten of andere aangehouden demonstranten vervolgd zullen worden of niet. 

Al even wisselend als het gezelschap waren de meningen. Zo stelde de man met de dreadlocks dat hij eigenlijk niet eens bij Extinction Rebellion hoort. Als overtuigd actievoerder had hij al menig politieoptreden meegemaakt. Maar zelden was het zo rommelig als bij de blokkade van de Stadhouderskade een jaar geleden. Nadat hij was aangehouden had hij 12 uur in de cel gezeten. Daar had de politie de overtuigd veganist tot diens ergernis tot tweemaal toe een broodje kaas aangeboden. 

Een rommeltje

De officier van justitie erkende tijdens de zitting dat het op de dag dat Extinction Rebellion actievoerde bij het Rijksmuseum ‘een rommeltje’ was geweest. Al snel zat de politie op de maximale aanhoudingscapaciteit. Ook de arrestantenverblijven waren vlug volgeraakt. Daarom was de politie overgegaan tot het middel van bestuurlijke verplaatsing: arrestanten werden met bussen naar de rand van de stad gebracht. 

Frans Winkens, de Nijmeegse wiskundeleraar, sprak daarentegen geen kwaad woord over de politie. Hij was op 12 oktober vorig jaar aangehouden tijdens de blokkade van de Blauwbrug. In de rechtszaal las hij een brief voor. Daarin noemde hij de dag van zijn arrestatie ‘een van de mooiste dagen van zijn leven’. “Ik sta hier vandaag als proefkonijn. Maar het feit dat we hier vandaag staan is een bewuste strategie van Extinction Rebellion. Daarmee laten we zien hoeveel de klimaatstrijd ons waard is.” 

150 euro

Meerdere actievoerders vroegen in de zittingszaal aandacht voor de klimaatverandering. Het Openbaar Ministerie ging daar niet op in. “Verdachten staan niet terecht voor hun opvattingen. Het gaat om de wijze van demonstratie,” zo stelde de officier van justitie. 

Over twee weken komt de rechtbank tot een beslissing. Het Openbaar Ministerie eiste vrijspraak voor de man met de dreadlocks. Twee anderen waren volgens het OM schuldig maar verdienden, omdat ze lang hadden vastgezeten, geen straf.  Voor de rest werden voorwaardelijke straffen tot 150 euro geëist. 

Daarnaast riskeren de actievoerders een aantekening op hun strafblad. Wiskundeleraar Frans Winkens neemt dat risico in elk geval voor lief. “Als we winnen is er aandacht voor onze zaak en als we verliezen ook. Bovendien is een nederlaag de moeder van de overwinning.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden