Ook in hoger beroep geen ouderlijk gezag voor vader ontvoerde Insiya

De vader van het in 2016 ontvoerde meisje Insiya krijgt nog steeds geen ouderlijk gezag over zijn inmiddels zesjarige dochter. Het Amsterdamse gerechtshof is het eens met een eerdere uitspraak van rechtbank Noord-Holland.

Het Parool
De ontvoerde Insiya is inmiddels zes jaar oud. Beeld -
De ontvoerde Insiya is inmiddels zes jaar oud.Beeld -

De rechtbank beëindigde het gezag van de vader vorig jaar, naar aanleiding van een negatief rapport van de Raad voor de Kinderbescherming. Het hof was het hiermee eens, met name nu het ernaar uit ziet dat het meisje waarschijnlijk in India zonder haar moeder zal opgroeien.

‘Dat is in strijd met haar belang en levert een onaanvaardbaar risico op dat zij in haar emotionele- en identiteitsontwikkeling wordt geschaad,’ aldus het hof. Alleen Insiya’s moeder heeft nu ouderlijk gezag.

Insiya werd in september 2016 vanuit het huis van haar oma in de Watergraafsmeer ontvoerd door haar vader Shehzad Hemani en zeven handlangers. Sindsdien zit ze in India.

Het Haagse gerechtshof oordeelde eerder dat de vader van het meisje een dwangsom van 10.000 euro per dag moet betalen aan de moeder, zolang hij hun dochter in India houdt. Volgens het hof mocht Hemani niet zonder instemming van de moeder beslissingen nemen over het verblijf van meisje. De som kan oplopen tot maximaal een miljoen euro.

Strafzaak

De ontvoeringszaak zal bij verstek worden behandeld, zo oordeelde de rechtbank eerder. Pogingen om de vader naar Nederland te krijgen, zijn tot nu toe mislukt. Wanneer de inhoudelijke behandeling gepland wordt, is nog niet bekend. Zes van Hemani’s zeven handlangers zijn reeds veroordeeld tot celstraffen van ruim vier jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden