Ook hof spreekt Uberchauffeur die Mare Welkers doodreed vrij

Jasmin M., de inmiddels 23-jarige taxichauffeur die Mare Welkers twee jaar geleden doodreed in de Molukkenstraat, is ook in hoger beroep vrijgesproken.

Het Parool
Het ongeluk gebeurde ter hoogte van het Javaplein. Beeld Het Parool
Het ongeluk gebeurde ter hoogte van het Javaplein.Beeld Het Parool

De chauffeur kwam op 31 maart 2017 in botsing met de fietser, nadat hij een stilstaande stadsbus had ingehaald.

Het gerechtshof in Amsterdam spreekt van een ‘heel verdrietige samenloop van omstandigheden met een vreselijke afloop’ en oordeelt dat de chauffeur op 31 maart 2017 niet te hard reed en te weinig tijd had om te reageren, toen de fietsster vanuit een zijstraat overstak. De rechtbank kwam eerder tot eenzelfde beslissing.

M. zou minder dan twee seconden de tijd hebben gehad om Mare Welkers op te merken, mede doordat het zicht werd belemmerd door een bus die stond geparkeerd voor de uitrit van de Balistraat, van waaruit Welkers de Molukkenstraat overstak.

Het Openbaar Ministerie eiste in het hoger beroep vrijspraak van dood door schuld en ging voor een veroordeling voor gevaarlijk rijgedrag, met een geldboete van duizend euro en drie maanden rijontzegging, omdat hij zijn snelheid onvoldoende zou hebben aangepast aan de verkeerssituatie. Het hof gaat daar niet in mee.

‘Uber neemt geen verantwoordelijkheid’

De ouders en zus van Welkers, die als juf werkte op basisschool De Kleine Kapitein, zeiden eerder al teleurgesteld te zijn over de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank, die de Uberchauffeur net als het gerechtshof vrijsprak. “Dit hadden we niet verwacht. We zijn er beduusd van,” zei moeder Monique Okkerse na afloop.

“Maar feitelijk gaat het ons niet om de straf voor de chauffeur. We willen dat er iets wordt gedaan aan de veel te jonge chauffeurs die door Uber de weg op worden gestuurd. Uber neemt geen enkele verantwoordelijkheid.”

Achtergrond

- Monique Okkerse (58) hoort hem nog heel vaak, de bel die op 31 maart vorig jaar ‘s ochtends om kwart over acht ‘keihard’ ging. Er stond politie voor de deur van hun huis in Gouda met de mededeling dat er een ernstig ongeluk was gebeurd in Amsterdam. “Ik weet nog dat ik heel hard schreeuwde: waar? Toen ze zeiden dat het in de Molukkenstraat was gebeurd, wist ik dat het om Mare moest gaan.” Haar ouders en zus strijden nu voor strengere regels.

- Jasmin M., de taxichauffeur van Uber die Mare Welkers doodreed op de Molukkenstraat, kan zich weinig herinneren van het ongeluk. Wat hij nog wel weet? “Een klap. Het eerste wat ik merkte was een klap. Het gebeurde in een flits. Ik kan met geen woord omschrijven hoe snel het is gegaan.”

- Ze woonde in een studentenhuis in het hart van de Indische Buurt. Ze genoot van de diversiteit van de wijk en ging graag koffie drinken en een krantje lezen bij de Jonge Admiraal. En vol energie was Mare Welkers begonnen aan haar baan als invaljuf op daltonschool De Kleine Kapitein in Oost. Lees verder: Mare Welkers (1994-2017): Lieve, creatieve juf met hart voor het onderwijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden