Ook farmabedrijf Rakuten Medical verhuist naar Amsterdam

Het Europese hoofdkantoor van Rakuten Medical komt naar Amsterdam. Dat opnieuw een biotechbedrijf zich in de stad vestigt, past in de gemeentelijke ontwikkelingsplannen voor deze sector.

Jop van Kempen
EZ-wethouder Udo Kock werft actief biotech- en farmabedrijven. Beeld anp
EZ-wethouder Udo Kock werft actief biotech- en farmabedrijven.Beeld anp

Rakuten Medical richt zich op precisiebehandelingen van kanker. Het bedrijf is gelieerd aan het Japanse internetbedrijf Rakuten, een soort Aziatische Bol.com. Rakuten is shirtsponsor van voetbalclub Barcelona, voor bijna zestig miljoen euro per jaar.

Een voorname reden voor een vestiging van Rakuten Medical in Amsterdam is de aanwezigheid van het Europese Medicijnagentschap EMA. Toelatingen van kankermedicatie voor de Europese markt verlopen via EMA.

Rakuten Medical is niet het eerste farmabedrijf dat naar Amsterdam komt. Novartis, Norgine en Sanofi bijvoorbeeld, gingen Rakuten voor. De komst van die bedrijven levert een flinke groei van de werkgelegenheid op. Een klein jaar geleden was de raming dat er door de komst van biotech- en farmabedrijven 1200 nieuwe banen zijn bijgekomen.

2,4 miljoen euro
De gemeente trekt graag dit soort bedrijven. Begin dit jaar trok wethouder Udo Kock (Economische Zaken) er 2,4 miljoen euro voor uit. “Versterking van de biowetenschappen- en gezondheidssector zal zorgen voor nieuwe banen en betere zorg voor Amsterdammers,” aldus Kock.

De stad heeft een sterke infrastructuur voor geneesmiddelenonderzoek. Naast Amsterdam UMC richt bijvoorbeeld ook het Antoni van Leeuwenhoek zich op studies van kankermedicatie.

Lees ook: EMA blijkt nu al banentrekker te zijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden