Ook als trainingen doorgaan, sporten kinderen flink minder in de tweede lockdown

Bijna de helft van de Nederlanders (44 procent) sport minder als gevolg van de tweede lockdown. Onder kinderen is dat percentage nog groter. In Amsterdam is het merkbaar, maar niet bij elke club.

 Voetballers van Zeeburgia tijdens een avondtraining. Na invoering van een avondklok is het niet meer toegestaan om na 21.00 uur zonder geldige reden buiten te zijn. Buiten sporten mag dan ook niet meer. Beeld ANP
Voetballers van Zeeburgia tijdens een avondtraining. Na invoering van een avondklok is het niet meer toegestaan om na 21.00 uur zonder geldige reden buiten te zijn. Buiten sporten mag dan ook niet meer.Beeld ANP

De cijfers komen uit een onderzoek van onderzoeksbureau en opiniepeiler Ipsos, dat in opdracht van sportkoepel NOC*NSF bekeek hoeveel er nog gesport wordt.

De sportkoepel uit in het onderzoek Sportgedrag en effecten coronapandemie zijn zorgen over het grote aantal kinderen dat minder sport dan voorheen. Vooral de jongste leeftijdsgroep sport veel minder. In de leeftijdscategorie tussen de 5 en 18 jaar geeft 67 procent aan dat ze minder zijn gaan sporten door de lockdown die sinds 15 december van kracht is. Zo’n acht procent is zelfs helemaal gestopt met actief bewegen.

Bootcamp in plaats van volleybal

Bij US Volleybal, een van de grootste volleybalverenigingen in Amsterdam, merken ze dat. “Er komen absoluut minder kinderen trainen,” zegt Adam Knoop, betrokken bij de jeugdafdeling van de club. “Of ze hun lidmaatschap opgeven, weten we niet. Dat moet blijken na de crisis.”

Omdat trainen in sporthallen niet is toegestaan, zijn de jeugdleden veroordeeld tot alternatieve vormen van sporten. Bij US Volleybal bestaat de mogelijkheid om te bootcampen. Knoop: “Kinderen snakken naar sociale activiteiten. Van de oudere jeugd komt ongeveer de helft opdagen, de jonge kinderen komen minder bij de club.”

Grote opkomst hockey

Bij voetbal- en hockeyverenigingen komen de kinderen wel nog in grote aantallen naar de trainingen (wedstrijden zijn voorlopig niet toegestaan). Marc Staal, voorzitter van hockeyclub Amsterdam, spreekt zelfs van een zeer grote opkomst. “Het enthousiasme bij de categorie onder de 12 jaar is nog steeds groot. Hockey verbindt ze, zeker wanneer er geen school is. We doen er als club ook alles aan om het leuk te maken voor onze leden. We organiseren toernooien en het spelen van partijtjes tussen gemengde teams van jongens en meisjes.”

Voor atletiekvereniging Phanos heeft de lockdown een positief bijeffect gekregen. “Normaal haakt een deel van de leden van 14 en 15 jaar af, maar die leeftijd blijft nu langer bij de club vanwege het sociale aspect van de trainingen,” zegt bestuurslid Alexander van Altena. “Zeker als scholen dicht zijn, blijft de opkomst hoog. We hebben het voordeel dat atletiek in de wintermaanden vooral een trainingssport is. In de zomer zijn de wedstrijden en die missen onze leden nu nog niet.”

Geen nieuwe leden

Nieuwe leden meldden zich de laatste maanden niet bij Phanos. Logisch, vindt Van Altena. “De meeste instroom komt van de leeftijdscategorie onder de 8 jaar. Dit is voor ouders niet de tijd om het kind even af te zetten bij het stadion en weg te gaan.”

NOC*NSF waarschuwt in het onderzoek ook voor de gevolgen van de avondklok. De sportkoepel vreest dat die voor een verdere keldering van de sportdeelname onder de jeugd zal zorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden