Ook administratie Cornelius Haga onderzocht

Het onderzoek van de inspectie voor het onderwijs naar het Cornelius Haga Lyceum wordt uitgebreid met een 'diepgaand onderzoek' naar de administratie van de islamitische school. Volgens minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs is daar 'alle aanleiding toe'.

Hanneke Keultjes & Ruben Koops
null Beeld anp
Beeld anp

Dat zei Slob dinsdagmiddag tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Een verdere toelichting gaf de ChristenUnie-bewindsman niet. Ook niet of hij gesjoemel met onderwijsgeld vermoedt, of dubieuze geldstromen. Wanneer het onderzoek wordt afgerond, is ook niet bekend. "Uiteraard zo snel als mogelijk.''

Het Cornelius Haga kwam vorige week onder vuur te liggen nadat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) schreef dat er ernstige signalen zijn over personen binnen de school, die contacten zouden hebben gehad met een terroristische organisatie. De vrees bestaat dat leerlingen anti-democratisch onderwijs zouden krijgen.

Vorige week werd de onderwijsinspectie het werk op de school onmogelijk gemaakt. Slob stelde daarop dat hij de financiering zou intrekken als de school de inspectie nogmaals zou belemmeren. Het bestuur heeft, aldus Slob, nu gezegd 'alle medewerking' te verlenen aan het inspectieonderzoek.

Clubhuizen en motorbendes
De Tweede Kamer uitte felle kritiek op de gang van zaken en wil dat de school zo snel mogelijk wordt gesloten. Dat staat de huidige wet echter niet toe. Dat vond VVD-Kamerlid Rudmer Heerema onacceptabel. "We kunnen clubhuizen van motorbendes sluiten, maar een school niet", zei hij dinsdag in Den Haag. "Ik wil dat de minister alles, maar ook alles uit de kast trekt om deze school te kunnen sluiten.''

Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher begrijpt de willekeur niet. "Als in een café drugs wordt aangetroffen, dan gaat die onmiddellijk dicht. Nu is er een school waar anti-democratische denkbeelden worden gedoceerd, en dat schrijft het kabinet! En vervolgens staan we erbij in machteloosheid.''

Het kabinet werkt aan twee wetten die meer mogelijkheden moeten geven om een school te sluiten of te verhinderen dat een school geopend wordt. Volgens Slob zullen die 'zo snel als mogelijk' in het parlement worden behandeld.

'Grote woorden'
In de tussentijd heeft het bestuur van de school heeft volgens Slob aanvragen lopen in zeven steden om daar scholen te beginnen. Volgens Slob zullen die aanvragen worden afgewezen, omdat zij ook onder de huidige wet niet aan de norm voor het stichten van een school voldoen.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld kiest het kabinet 'grote woorden'. "Wat is er nou precies aan de hand?'' Slob wilde de brief van vorige week echter niet toelichten. "We hebben onze woorden zorgvuldig gekozen", zei hij na afloop van het Vragenuur.

Burgemeester Femke Halsema had volgens D66-Kamerlid Paul van Meenen 'een actiever beleid' moeten voeren rond het omstreden Cornelius Haga Lyceum. Dat Amsterdam een informatienummer opende, is volgens hem niet genoeg. In plaats daarvan hadden alle ouders volgens hem 'proactief' gebeld moeten worden om hen op de gevaren van de school te wijzen.

"Halsema had de ouders stuk voor stuk moeten benaderen om hen te overtuigen dat het beter is hun kinderen weg te halen van die school. De gemeente moet ook maximale hulp bieden om te zorgen dat ze op een school terechtkomen waar wél een veilige omgeving is. In deze omstandigheden moet je alles doen wat je kunt." Een zegsman van Halsema reageert verbaast op de kritiek. Dinsdagavond ontvangt de burgemeester de ouders voor een persoonlijk gesprek over de ontstane situatie.

"Ook hebben alle ouders een brief ontvangen met uitleg over de waarschuwing die de gemeente van de NCTV ontving over het Haga. Wij nemen dit uitermate serieus. Uiteindelijk doen wij dit voor de leerlingen, hun ouders en het onderwijs." Volgens Van Meenen komt dat te laat. Van Meenen stelt dat zijn uithaal naar een GroenLinks-kopstuk niks te maken heeft met de verkiezingscampagne waarin GroenLinks een geduchte concurrent is van zijn partij. "Ik zet me al vele jaren in voor goed onderwijs voor kinderen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden