Update

Ontsnapping Omar Lkhorf uit gevangenis Zutphen verijdeld, vier mannen opgepakt

Bij de gevangenis in het Gelderse Zutphen hebben handlangers zondagmiddag geprobeerd om Omar Lkhorf, die een levenslange gevangenisstraf uitzit, te laten ontsnappen. Dat is mislukt. Vier mannen zijn opgepakt die mogelijk betrokken zijn bij de ontsnappingspoging.

Het Parool
Brand in een transportbusje bij de PI Zutphen. Beeld Luciano de Graaf
Brand in een transportbusje bij de PI Zutphen.Beeld Luciano de Graaf

Een ingewijde bevestigt dat de ontsnappingspoging bedoeld was voor Omar Lkhorf.

Volgens Anne Coenen, woordvoerder van de politie Gelderland, is een busje brandend en wel tegen de entree van de gevangenis gereden. Daardoor raakte de poort beschadigd en zwartgeblakerd. “Toen de bewaking het brandende voertuig zag, zat er niemand meer in en onduidelijk is nog of er überhaupt iemand in heeft gezeten,” aldus Coenen. “Tijdens het blussen van de brand kwam een melding bij ons binnen over een auto met daarin vier verdachten. In de buurt van Zevenaar is een van de verdachten uit de wagen gesprongen. Die kon snel worden aangehouden. Vervolgens zijn de andere drie, na een achtervolging, aangehouden in Wehl. Daarbij werd een waarschuwingsschot gelost.”

Onduidelijk is hoe de mannen Lkhorf wilden bevrijden. “Op dit moment doen we daar onderzoek naar en kunnen we geen mededelingen doen,” aldus de politiewoordvoerder.

Het terrein rondom de gevangenis werd zondagmiddag vrijgegeven, maar rond 17 uur landde een helikopter op het binnenterrein. Op dat moment was weer een politiemacht op de been bij de gevangenis. De helikopter vertrok korte tijd later met daarin Lkhorf. Zijn advocaat heeft bevestigd dat hij is overgebracht naar de extra beveiligde Penitentiaire Inrichting Vught. Gevangenisdirecteur Danny Vette wil geen commentaar geven op de sfeer in de gevangenis. Buiten waren, nadat de heli was vertrokken, geluiden van schreeuwende gedetineerden te horen.

Een politiehelikopter vertrekt van de binnenplaats van de gevangenis. Beeld ANP
Een politiehelikopter vertrekt van de binnenplaats van de gevangenis.Beeld ANP

Liquidaties

Omar Lkhorf werd vorig jaar samen met Hicham M. schuldig bevonden aan betrokkenheid bij twee liquidaties en drie pogingen tot liquidaties. Lkhorf was volgens de rechtbank de opdrachtgever, Hicham M. de schutter. Onder de bijnaam Suarez zou hij met gecodeerde telefoons liquidatieopdrachten hebben uitgedeeld.

Zo zou Lkhorf achter de mislukte moordpoging zitten in 2016 op Nourdine A., alias ‘Hitler’. Volgens het Openbaar Ministerie wilde Lkhorf met de moord op Nourdine A. de liquidatie van zijn broer Youssef in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt wreken. Via de beveiligde telefoon zou hij hebben geschreven: ‘Ik zoek hem al jaren. Deze flikker heeft de Staatslieden georganiseerd.’

Lkhorf wordt ook gelinkt aan de groep rond Benaouf A., die in 2017 nog tevergeefs per helikopter probeerde te vluchten uit de gevangenis in Roermond. De Amsterdamse crimineel werd begin vorig jaar nog met spoed overgeplaatst van de gevangenis in Krimpen aan den IJssel naar die in Zutphen omdat er plannen bestonden om hem binnen de gevangenismuren te vermoorden.

Zwaar bewapende agenten

Op het terrein van de gevangenis in Zutphen stond vanochtend rond 10.50 uur een busje in brand. Na het uitbreken van de brand liepen er direct zwaar bewapende agenten met kogelwerende vesten rond. Daarover verklaarde de politie in eerste instantie dat het ‘voor de veiligheid was en het afschermen van de plek waar het is gebeurd’. Hoe het brandend busje bij de gevangenis in Zutphen precies onderdeel uitmaakte van de ontsnappingspoging, kon de woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid niet vertellen.

Volgens de huidige wetgeving zijn gevangenen die proberen te ontsnappen niet strafbaar. Het kabinet vindt dat ‘niet uit te leggen’ en werkt aan een wetswijziging die het wel mogelijk maakt om deze gedetineerden te bestraffen. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) kondigde die maatregel vorig najaar aan: “In 2018 ontvluchtte een gedetineerde uit de gevangenis door zich te verstoppen in een vuilniszak die door een handlanger naar buiten werd vervoerd. De handlanger werd vervolgd en veroordeeld wegens hulp bij ontsnapping, terwijl de gedetineerde niet strafrechtelijk kon worden aangepakt. (...) Nu is hulp bij ontsnappen wél strafbaar. Maar ontsnappen zélf niet. Dat is onrechtvaardig en vind ik niet uit te leggen.”

Sander Janssen, de advocaat van Lkhorf, stelt dat zijn cliënt mogelijk beschuldigd zal worden van het treffen van ‘voorbereidingshandelingen voor een uitbraakpoging’. “Het uitbreken zelf is niet strafbaar, maar wel het betrokken zijn bij de voorfase. Lkhorf zal ongetwijfeld, of hij wilde uitbreken of niet, een douw krijgen in deze zaak,” verwacht Janssen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden